maandag, 05 juni 2017 08:34

Mooi Linieland

Op 17 en 18 juni staat het waterlinielandschap centraal tijdens het ‘Mooi Linieland’ weekend. Verken het linielandschap met geheimzinnige militaire bolwerken en prachtige natuur. Dompel je onder in dit imposante “openluchtmuseum” rijk aan sporen uit het verleden.

Ontdek fietsend, wandelend of varend wat de rol van water als bondgenoot was en hoe het Nederlandse wateringenieurschap zichtbaar is op plekken waar je al jarenlang gedachteloos voorbij komt. Ga of doe mee met de rondleidingen, struintochten, fotografie workshops, dieren spotten, culinaire hoogstandjes uit de natuur, een nachtwandeling of boerengolf op het bunkerpad.

In en om Houten zijn de volgende activiteiten

kromme rijn werk korte uitweg

Fort Werk aan de Korte Uitweg

Kom op zondag 18 juni met je gezin naar de buitenmiddag bij Werk aan de Korte Uitweg en geniet van een middag vol activiteiten. Van vlotvaren, wildplukken en broodjes bakken tot een wandeling met de boswachter.
Leuk voor het hele gezin.
Tijd: 12.00-16.30 uur. Toegang gratis.

Werk aan de Korte Uitweg
Lange Uitweg 42A
3999 WL Tull en 't Waal


inundatiepolder blokhoven

Inundatiepolder Blokhoven

Inundatie komt tot leven in de nieuw aangelegde inundatiepolder Blokhoven. Gelegen tussen diverse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kom op de fiets en stap even af bij Blokhoven.

Bij de aanleg van het gebied is veel aandacht besteed aan het creëren van goede leefomstandigheden voor planten en dieren. Bovendien zijn er wandelpaden, bankjes, een trekpontje, een 80 meter lang vlonderpad en kano-in- en uitstapplaatsen aangelegd. Met een echt pontje die je handmatig kunt bedienen.

Adres: Achterdijk te Schalkwijk


werk aan de groeneweg

Werk aan de Groeneweg

Bewandel op eigen gelegenheid de belevingsroute tussen de loopgraven en fruitbomen. Indrukwekkend.

Werk aan de Groeneweg is 100 jaar geleden aangelegd als extra bescherming voor fort Honswijk en bestaat uit loopgraven en tientallen groepsschuilplaatsen. Onlangs is deze locatie door Staatsbosbeheer hersteld. Een bijzondere plek met naast historische plekken ook natuur, appelbomen en een fijne picknickplek.


Werk aan het Spoel excursie

Werk aan het Spoel

Net over de Lek, tussen Fort Everdingen en Culemborg, bevindt zich het Werk aan het Spoel. Dit fort is goed te bereiken vanaf het Werk aan de Groeneweg met het Liniepontje.

Op zondag 18 juni is de kloosterfair "Parijsch aan de Lek", een veelzijdige markt met ruim 90 kramen, muziek, kunst, lekker lokaal eten, theater en spannende kinderactiviteiten.

Natuur Goed maakt van verschillende planten gerechten en hapjes in de proeverij van (0n)kruiden. Is de maaltijd een beetje te spannend voor je, maar wil je graag een keer proeven hoe de Nederlandse natuur smaakt? Dat kan. Tijdens de proeverij ben je van harte welkom om te proberen wat je er lekker van vindt. Zo kan je je verbazen over de smaak van onder andere duizendblad, paardenbloem of zevenblad. Verwerkt in een pesto of tappenade is het heel verrassend. De proeverij is per persoon € 4.50


museum fort vechten

Fort bij Vechten

Kom tijdens het weekend van Mooi Linieland naar het sfeervolle Fort bij Vechten met zijn Waterliniemuseum. Hier vind je een interactieve ontdekkingstocht door de Nieuwe Hollandse Waterlinie en verschillende tentoonstellingen. Ook het fortterrein zelf is toegankelijk. 

Speciaal voor stoere jongens en meiden start bij Infopunt Krachtpatsers in de Natuur een actieve route. Op de route meten de kinderen hun krachten met die van echte krachtpatsers in de natuur. Laat ze meedoen en maak kans op een vleermuizensafari op Fort bij Rijnauwen. 

Data: 17 en 18 juni. Doorlopende start tussen 10.00 en 17.00 uur.

Vanuit het Waterliniemuseum worden er diverse rondleidingen gegeven over Fort bij Vechten. Onze gidsen nemen u mee naar verborgen plekken en vertellen het verhaal over de geschiedenis van Fort bij Vechten. 

Vanaf Fort bij Vechten loopt het bunkerpad naar Fort bij Rijnauwen


linieloop

De Linieloop

Op zondag 18 juni start de tweede editie van ‘Dé Linieloop: stap en hap’ van start. Een sportieve loop rondom het dorp Schalkwijk (Houten) waarbij de nadruk wordt gelegd op gezelligheid. Ook kom je langs het imposante Fort Honswijk. We bieden wandelaars en hardlopers de mogelijkheid om volop te genieten van het vele moois dat ons dorp kent. En dit jaar met een aantal nieuwe activiteiten.

Meer informatie.