zondag, 17 september 2017 13:34

Vormgevers in Hout 2017

'Vormgevers in Hout' is de jaarlijks terugkerende houtexpositie op Fort bij Vechten. De expositie wordt elk jaar in het derde weekend van oktober gehouden. Diverse kunstenaars, houtzagers, houtdraaiers, meubelmakers, instrumentbouwers, gereedschappenleveranciers en andere bedrijven die hout be-of verwerken presenteren hun werk. Het is een evenement dat elk jaar vele bezoekers trekt.

Fort bij Vechten is een van de grootste forten van De Nieuwe Hollandse Waterlinie en doet tegenwoordig dienst als een sfeervol cultureel en culinair centrum, dat sterk tot de verbeelding spreekt door de atmosfeer van de oude gebouwen en het bosachtige terrein rond het Fort. Je kunt er heerlijk dolen door de booggangen van de kazerne of wandelen over het terrein.

De Doelstelling

De doelstelling van de expositie: aan het publiek kenbaar maken dat met inlands hout / hout uit de regio hoogwaardige producten worden gemaakt. Deze producten zijn zelf ontworpen, op modern ambachtelijke wijze gemaakt en op een milieuvriendelijke en duurzame manier afgewerkt.

Historie

Het begon in 1999. Samen met Houtrijk Nederland zette Stichting 'Werk aan de Linie' het fort in het teken van hout. Deze eerste expositie had meteen al dertig exposanten en zelfs uit het buitenland was er een exposant aanwezig. Geen slecht begin. Sindsdien staat het fort elk jaar één weekend lang in het teken van hout. Er is steeds meer belangstelling voor de expositie, zowel van bezoekers (meer dan verdubbeld) als van exposanten (verdubbeld). Een overzicht van de statistieken vindt u in het archief. Sinds 2003 heeft VORMGEVERS IN HOUT een eigen organisatiecomité. Deze organisatie heeft in 2008 een stichting opgericht: Stichting Vormgeving in Hout. De tentoonstelling wordt nu georganiseerd onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van Stichting Werk aan de Linie en Stichting Vormgeving in Hout.

Openingstijden

De poorten zijn zaterdag 21 oktober en zondag 22 oktober geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur. Entree voor volwassenen is 7,50 euro, voor kinderen tot 12 jaar gratis. 'Vrienden van Fort Vechten (donateurs) mogen gratis met twee personen naar binnen op vertoon van hun donateurspas.

Expositie

Diverse exposanten tonen trots hun (kunst)werken. Door de enorme belangstelling is het expositiegebied uitgebreid: exposanten zijn te vinden in de Chambree's van de Kazerne, Reversbatterijen H en G, Auditorium van het museum, Barak Z. De buitenexposanten zijn over het hele terrein verspreid. Ook zijn er werkplaatsen ingericht waar verschillende exposanten u laten zien hoe zij werken.

Horeca

Bij het horecagedeelte, op het middenterrein, is er naast koffie, thee en fris is natuurlijk gebak, ijs, diverse belegde broodjes en warme lunchgerechten te verkrijgen.