maandag, 06 november 2017 18:35

College de Heemlanden één van 124 deelnemers 20e NK Debatteren voor Scholieren


Dit jaar nemen 124 vo-scholen uit heel Nederland deel aan de moeder der debattoernooien voor scholieren: hetNK Debatteren voor Scholieren. Ook College de Heemlanden uit Houten komen in actie. Deleerlingen gaan op deze lustrumeditie het debat met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s, waaronder immigratie, palmolie en of alcoholreclame verboden zou moeten worden.

U bent van harte welkom om bij één van deze voorrondes in Gorinchem aanwezig te zijn en deze topdebaters in actie te zien. ‘Wie leert debatteren leert de ander beter te begrijpen én zijn eigen mening goed te verwoorden’ aldus voorzitter Roderik van Grieken. 

Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Universiteit Utrecht, het Mendelcollege in Haarlem en het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. Het Camphusianum is dit jaar gastlocatie voor twee van de drie voorrondes.

Stellingen

De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen. Voorzitter Roderik van Grieken stelt: “Daardoor is er ruimte voor actuele onderwerpen zoals de onafhankelijkheid van Catalonië, de Sleepwet en #metoo. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema’s zeker niet uit de weg.’’ 

De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen:

  • Palmolie moet verboden worden
  • Er moet een quotum komen voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen
  • Alcoholreclame moet verboden worden

Succesformule

Het is het 20e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De eerste twee voorrondes vinden plaats op het Gymnasium Camphusianum, de derde voorronde op 1 december op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

Debatvorm

Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Programma

Vrijdag 10 november | voorronde 1

Zaterdag 11 november | voorronde 2

13:10

Opening plenair door dagvoorzitter Nick Schoemaker

11:45

Opening plenair door dagvoorzitter Nick Schoemaker

13:30

Debatronde 1 (in debatlokalen)

12:25

Debatronde 1 (in debatlokalen)

14:55

Debatronde 2 (in debatlokalen)

14:00

Debatronde 2 (in debatlokalen)

16:10

Debatronde 3 (in debatlokalen)

15:15

Debatronde 3 (in debatlokalen)

18:00

Bekendmaking tien finalisten plenair door dagvoorzitter Nick Schoemaker

17:15

Bekendmaking tien finalisten plenair door dagvoorzitter Nick Schoemaker