zondag, 18 februari 2018 11:12

Voorstelling "Niemand wacht op je"

‘Het gaat niet om de criticus die aan de zijlijn staat te roepen. Het gaat om degene in de arena, die werkelijk iets doet en fouten durft te maken in een poging iets te bereiken.’ naar Theodore Roosevelt.

Deze quote dient als vertrekpunt voor de nieuwe voorstelling Niemand wacht op je van MATZER Theaterproducties. Een nieuwe tekst van Lot Vekemans, Nederlands meeste gespeelde toneelauteur.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 speelt deze voorstelling in raadzalen en gemeentehuizen door het hele land. Met deze theatrale beleving op locatie wil MATZER inspireren om na te denken over ieders rol in deze samenleving. En het gesprek op gang brengen tussen burgers en politici om elkaars behoeften, motivaties en mogelijkheden beter te leren kennen. Op donderdag 22 februari speelt de voorstelling in de Raadzaal van Houten.

Na afloop van de voorstelling zijn Liesbeth Aveling en Anjo Roorda, van Burgerinitiatief Cultuureducatie Houtense Jeugd, te gast bij het nagesprek. Naar aanleiding van de voorstelling wordt, gezamenlijk, verder gepraat over wat burgers en politici samen voor elkaar kunnen krijgen. Aveling en Roorda hebben door het inzamelen van 700 handtekeningen alle partijen in de gemeenteraad zover gekregen om voor hun plan te stemmen dat cultuureducatie toegankelijk maakt voor álle kinderen in Houten. Hun initiatief dient als voorbeeld en inspiratie voor wat men zelf kan ondernemen om dingen te veranderen en hoe burgerinitiatieven verschil kunnen maken.

Niemand wacht op je 

In Niemand wacht op je kruipt José Kuijpers in de huid van drie vrouwen. Vrouwen die niet langer wachten, maar doen. Op zoek naar nieuwe (politieke) inspiratie. En die ligt soms dichterbij dan je denkt. We leven in een tijd waarin we steeds meer zicht hebben op hoe het er in de wereld aan toegaat. In de media komen aan de lopende band nieuwsberichten en opinies voorbij over brandende kwesties. De een roept nog harder dan de ander en luisteren lijkt moeilijker dan ooit. Over één ding zijn we het eens: verandering is nodig. Maar waar beginnen we? Hoe zet je jouw mening om in daden? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid eigenlijk; bij de burger of bij de politiek?

Als betrokken burger, vertwijfeld kiezer en theatermaker ging regisseur Madeleine Matzer samen met auteur Lot Vekemans en José Kuijpers, op zoek naar antwoorden op deze vragen en zette het verlangen naar betrokkenheid en politieke vernieuwing om in deze actuele voorstelling.

Publieksreacties

‘Een gigantisch aantal treffende oneliners, die zeer doelgericht van toepassing zijn op de politieke realiteit.’
‘Soms heel intiem, soms confronterend en geregeld ook hilarisch.’
‘Blijven roepen aan de zijlijn, of ook echt meedoen? Niemand wacht op je geeft stof tot nadenken’
'Onder de indruk van ‘Niemand wacht op je’. Aanrader voor eenieder die iets met politiek en maatschappij heeft, zijn wij dat niet allemaal...'

Datum en aanvang: 22 februari 20.00 uur, deuren open vanaf 19.30 uur
Locatie: Raadzaal gemeente Houten
Kaarten: Theater Aan de Slinger (http://bit.ly/houten_nwoj)

Credits: tekst Lot Vekemans, regie Madeleine Matzer, spel José Kuijpers, muziek Helge Slikker, decorontwerp Sanne Danz, lichtontwerp Catharina Scholten, dramaturgie Martine Manten

Media