vrijdag, 16 maart 2018 09:37

Reprise “Via Crucis” op Palmzondag 25 maart

Jongerenkoor Samen op Weg voert opnieuw "Via Crucis" uit, een recente compositie (2014) van Dick Le Mair (*1955) voor koor met begeleiding van veel percussie, piano, saxofoon en bas. De muziek beeldt indringend de kruiswegstaties uit: de traditionele twaalf scènes uit het lijdensverhaal van Jezus, zoals die in alle katholieke kerken te zien zijn.

Le Mair, die slagwerker is en zelf meewerkt aan deze uitvoering, typeert zijn muziek als mystiek met klassieke en Keltische invloeden, gecombineerd met jazz en avant-garde, muziek die je meeneemt en raakt.

Het concert vindt plaats in de Opstandingskerk, Het Kant 1, Houten (bij het Gemeentehuis) op Palmzondag, 25 maart, om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar het is wel wenselijk om kaarten te reserveren via www.zingenindekerk.nl. Het concert duurt ongeveer een uur.

Vorig jaar voerde het Jongerenkoor Samen op Weg de “Via Crucis” twee keer in Houten uit, beide keren voor een groot publiek, achtereenvolgens in de rooms-katholieke kerk en de protestantse Opstandingskerk. Toehoorders en uitvoerenden waren erg onder de indruk van het stuk. Dankzij sponsor Kerk in Actie kan het stuk dit jaar nog een keer klinken, weer met professionele begeleiding van pianiste Lucie de Saint Vincent, saxofoniste Els van der Weij en bassist Kees de Jong, met de componist zelf op slagwerk.

Dirigent is Rienk Bakker, die vorig jaar het initiatief nam om dit bijzondere werk in Houten uit te voeren met zijn jongerenkoor. Sindsdien heeft het koor niet stilgezeten: zo zong het o.a. een complete Engelstalige evensong in Houten en in Londen. Het koor telt ca. veertig leden in de leeftijd vanaf twaalf tot een eind in de twintig. Het repeteert iedere zondagavond van 18.45 tot 20.30 uur in de Opstandingskerk; nieuwe leden zijn altijd welkom. Bij de repetities is veel aandacht voor muzikale vorming en zangtechniek, en natuurlijk is er naast inspanning ook veel ruimte voor ontspanning en vriendschappen. Meer informatie over het koor is te vinden via de website van de Protestantse Gemeente Houten.

Bij de uitgang van het concert wordt gecollecteerd voor Kerk in Actie, de organisatie van de PKN, die wereldwijd, veraf en dichtbij, plaatstelijke partnerorganisaties helpt om mensen in nood bij te staan en nieuw perspectief te bieden.