woensdag, 11 april 2018 07:58

Lezing: de geschiedenis van de Grote Stern

De stern: Je herkent de grote stern aan zijn fraaie kuif en gele snavelpunt. Het is een prachtige kustbroedvogel die in het voorjaar vanuit Afrika met duizenden naar onze streken komt om te broeden.

Dit gebeurt al eeuwen. Toch heeft het een aantal keren weinig gescheeld of we hadden in Nederland geen grote sterns meer gehad. Rond 1900 werden verschillende soorten sterns bejaagd, omdat dameshoedjes met deze veren in de mode waren. In de Tweede Wereldoorlog werden de eieren van de sterns massaal geraapt voor voedselvoorziening en in de jaren zestig werd de grote stern slachtoffer van vergiftiging door bestrijdingsmiddelen.

De laatste tientallen jaren lopen de aantallen van grote sterns weer op. Op verschillende plekken in het land, onder meer op Texel, zijn vogelreservaten aangelegd, waar de grote stern het goed doet. In maart 2018 verscheen Ed Buijsman’s boek ‘Fraaie schepsels’. Dit boek beschrijft de roerige geschiedenis van de grote stern in Nederland.

De auteur zal over de bijzondere lotgevallen van de grote stern in Nederland een lezing houden op woensdag 6 juni van 19.30-21.00 uur bij NME Houten op de Keercamp 13. De toegang is gratis.

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie zie ook overdegrotestern.inzichten.nl