donderdag, 26 augustus 2021 17:55

Open monumentendag 2021

.Een initiatiefgroep heeft met ondersteuning van de gemeente Houten voor de Monumentendag op zondag 12 september een prachtige fietsroute uitgezet, die langs alle militaire verdedigingswerken op het Eiland van Schalkwijk gaat en verschillende monumentale gebouwen. Het is niet zomaar een fietsroute, maar een echte belevingstocht voor jong en oud en speciaal ook voor gezinnen.

Tijdens de tocht van maar 15 km is heel veel te zien en te beleven. Zo kom je langs een schuilplaats met daarin een animatiefilm over de onderwaterzetting van polder Blokhoven en andere polders, een schuilplaats met daarin een ‘levende’ maquette en een groepsschuilplaats met daarin opgesteld een periscoop om het omliggende gebied te verkennen.Langs de Gedekte weg staan kanonnen opgesteld met uitleg over het verdedigingsprincipe van het gebied vóór de dijk, terwijl op Fort Honswijk het schieten met kanonnen wordt gedemonstreerd.

Ook op de andere forten valt veel te beleven. Op Fort Lunet aan de Snel is bijvoorbeeld een modern kunstwerk te zien, dat onderdeel vormt van de tijdelijke Kunstroute. Op Fort Werk aan de Korte Uitweg een prachtige muurschildering en op het Werk aan de Waalse weg is het bomvrije gebouw te bezoeken.
Op Fort Honswijk kan onder begeleiding van een gids de toren worden bezocht en kunnen de gerestaureerde gebouwen worden bekeken, evenals de gerestaureerde replica van het oorspronkelijke monumentje uit 1915.

Een bezoek aan boerderij Wintervliet met zijn tongewelfkelder en prachtige keukenschouw is ook zeer de moeite waard en wat te zeggen van de een bezoek aan de loopgraven aan het Werk aan de Groene weg met naastliggende mitrailleurkazemat.
Op verschillende plaatsen langs de route staan gidsen klaar om te vertellen over bijzonderheden van dit ‘historisch militair landschapspark’ op het Eiland van Schalkwijk. 

Voor deze dag is een speciaal boekje samengesteld met achtergrondinformatie over Honswijk en de Stelling van Honswijk, routebeschrijving en routekaart. Het boekje zal de eerste week van september huis-aan-huis binnen de gemeente worden verspreid. Deze bijzondere ontdekkingstocht langs dit deel van het Werelderfgoed ‘de Hollandse Waterlinies’ kan op zondag 12 september tussen 10.00 en 16.00 uur worden gefietst. Ondanks alle maatregelen is deelname voor eigen risico. Aan de deelnemers wordt gevraagd zelf de nog geldende coronarichtlijnen in acht te nemen.