dinsdag, 28 juni 2022 17:25

Wereldwinkel eert Keti Koti

De Wereldwinkel eert de viering van Keti Koti op 1 juli, de afschaffing van de slavernij. Keti Koti betekent ‘ketenen gebroken’ en is van oorsprong een Surinaamse feestdag. 

Inmiddels wordt deze dag ook in verschillende steden in Nederland gevierd, waarvan de herdenking in het Oosterpark in Amsterdam de meest bekende is. De Wereldwinkel biedt de hele week korting op chocoladerepen van Tony Chocolonely om hiermee aandacht te vragen voor moderne vormen van slavernij.

De initiatiefnemers van het merk Tony Chocolonely hebben deze chololadeproductielijn opgericht uit verzet tegen de moderne slavernij, die in de cacao- en chocoladeproductie plaatsvond. Dit betekent dat cacaoboeren en arbeiders die voor Tony Chocolonely werken een eerlijke prijs krijgen voor hun product en arbeid. Deze aanpak is zeer succesvol gebleken en wordt door een breed publiek omarmd. Ook andere chocolademerken hebben dit voorbeeld inmiddels gevolgd. Deze slavernij-vrijw producten promoten wij met een kortingsactie, die de hele week duurt..

Zwarte bladzijde

Nederland schafte de slavernij in Suriname en de Antillen officieel af op 1 juli 1863, maar pas in 1873 werd dit in de praktijk gebracht. De slaven kwamen vrij en daarvoor ontvingen de slavenhouders een compensatie. De slaven zelf kregen echter helemaal niets. De slavernij is een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. De burgemeesters van onder meer Amsterdam en Rotterdam hebben excuses aangeboden voor de rol die de stad en de bestuurders hadden in de handel en het te werk stellen van mensen.

Meer informatie op www.wereldwinkelhouten.nl.