zaterdag, 08 april 2023 13:45

Open tuinen in Schalkwijk op 15 en/of 16 april

In en om Schalkwijk zijn op 15 en 16 april 2023 een aantal tuinen open voor bezoek. In elke tuin is wat bijzonders te ontdekken

Tuin Brassica / De Griend 1 / Schalkwijk
Open op zaterdag 15 april van 11.00 tot 15.00 uur.
Maak een wandelinglangs moestuin, boomgaard, kabouters, kruidentuin en eendenkooi. En bekijk alles in het streekproductenwinkeltje. De dames van het breicafévertonen hun kunsten met naald en draad. Er is ook beeldende kunst in de orm  van het prototype van de Wasvrouw op de Brink van Roel Visser. Enkeramiek van Monique.

Kasteeltuin Jonkheer Ram / Tetwijkseweg / Schalkwijk
Altijd vrij te bezoeken. Volg de bordjes vanaf de spoorwegovergang aan de Jonkheer Ramweg. Het kasteel is verdwenen, maar de slotgracht is er nog. Een kunstwerk maakt het kasteel toch zichtbaar. De kasteeltuin is na grondige historische studie door initiatiefneemster, biologe Maria van de Looverbosch, in 2008 gereconstrueerd. En wordt nu door een enthousiaste groep vrijwilligers onderhouden.
Strijk lekker neer op een bankje onder de lindebomen en kom nog eens terug in de zomer.

Helene de Vries / Scheidingsweg 1 / Schalkwijk
Behalve dat ik een gedreven tuinier ben maak ik quilts en keramiek. Op 15 april tussen 11.00 en 15.00 uur is er in de serrekamer een aantal quilts te zien en een deel van  de keramiek, die ik de laatste jaren maakte.Ik maak voornamelijk gebruiksaardewerk, zoals schalen en vazen, vaak met een verwijzing naar het buitenleven. Quilten doe ik alleen in de winter. Vanaf half maart roept de tuin weer. Voor de tuin is half april een soort ‘tussenin’periode. De meeste bloeiers moeten nog komen. Ook buiten staat hier en daar wat keramiek. Loop gerust een rondje buiten

De Pullenhof / Molenpad 5 / Schalkwijk
Soms ervaar je een tuin als pure poëzie, als een symfonie of een steeds veranderend schilderij... Kom onze tuin beleven als een kunstliefhebber.Geniet van de tuin met de diverse tuinkamers, de vormen en kleuren...Geniet van de grote diversiteit aan bomen, de waterpartijen en doorkijkjes naar het weidse polderland.Op het terrein in De Schuur is een expositie van schilderijen van de Wijkse beeldend kunstenaar Karin Boers die alle zijn geïnspireerd door de tuin en zijn naaste omgeving.(route: volg Kloostergaarde voorbij de sporthal tot einde weg). Open zaterdag 15 april en zondag 16 april tussen 12.00 en 16.00 uur.