woensdag, 18 oktober 2023 14:02

Lezing Adel en Ridderschap in Utrecht

Op woensdag 1 november organiseert de historische kring Tussen Rijn en Lek een lezing met als onderwerp: Adel en Ridderschap in Utrecht. In een omvangrijk en rijk geïllustreerd boek staan de resultaten van jarenlang onderzoek.

Het verhaal begint meer dan 1500 jaar geleden met opgravingsvondsten in Rhenen en Utrecht  en het loopt door het heden. 
Het verhaal van opkomen, verdwijnen en zich handhaven van talrijke geslachten zoals Van Goye, Van Zuylen, Van Hardenbroek, Van Reede en Van Tuyll van Serooskerken is zeker de moeite waard. De lotgevallen van de adel werden bepaald door oorlogen, revoluties, epidemieën, economische crises en door tijden van vrede en voorspoed. En ook de individuele factoren van verstandige of onverstandige beslissingen, ziekte en sterfgevallen waren van invloed. 

Het Kromme Rijngebied is een belangrijk gebied in de Utrechtse adelsgeschiedenis. In de dertiende eeuw werden er woontorens gebouwd, zoals Sterkenburg en Lunenburg.

In de lezing die Dr. Renger de Bruin over zijn boek geeft, zal het gebied tussen Rijn en Lek ruim de aandacht krijgen.

De lezing vindt plaats in De Wiese, De Wiese 2, 3998 MD Schalkwijk. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom. Het wordt een boeiende avond. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20 uur. De toegang is gratis!