donderdag, 11 januari 2024 09:19

Lezing over Tonia Stieltjes: model en activiste

Op 8 februari 2024 van 19.30 tot 21.30 uur is de lezing ‘Tonia’ bij te wonen in Huis van Houten. Het gaat hier over de veelzijdige Tonia Stieltjes. Zij was een bekend kunstenaarsmodel en een belangrijk activiste.

Zo poseerde ze voor minstens 12 kunstwerken van Jan Sluijters en was ze de hartsvriendin van Piet Mondriaan. Tonia werd als eerste en enige vrouw van kleur in Amsterdam verkozen tot voorzitster van de vakbond voor dienstboden. Ook streed ze voor vrouwenrechten en algemeen kiesrecht.

Vanaf 17 oktober wordt Tonia geëerd met een expositie in de Nardinc Galerij van Singer Laren. Er zijn portretten te bewonderen van Jan Sluijters en werken van de hedendaagse kunstenaars Iris Kensmil en Brian Elstak. Zij brengen het leven van Tonia in beeld met tekeningen en schilderijen.

Om hier voorbereid naartoe te kunnen gaan organiseert Cursus&co een lezing over deze veelzijdige vrouw. Na deze lezing kunt u met brede kennis de tentoonstelling bezoeken. Deze is van 17 oktober 2023 tot en met 17 maart 2024 in Singer Laren.

Informatie en aanmelden: Activiteit – van Houten&co van Houten&co (vanhoutenenco.nl)