zaterdag, 10 februari 2024 12:29

Blijf stevig op de been

Bent u de afgelopen 12 maanden gevallen? Bent u bezorgd om te vallen? Heeft u moeite met bewegen? Is uw antwoord "ja" op 1 van deze vragen? Dan heeft u een verhoogd valrisico. Met een aantal tips en de cursus Houten in Balans kunt u hier iets aan doen. Als u stevig en zeker op de been staat, geeft dat veel vrijheid, plezier en onafhankelijkheid.

Het is daarom belangrijk om voldoende te bewegen, balans- en spieroefeningen te doen en gezond te eten. Als u 65 jaar of ouder bent, is het daarnaast goed om regelmatig uw valrisico te controleren met deze 3 simpele vragen.

Cursus Houten in Balans vanaf 6 maart om 15.30 uur

Voor mensen met een verhoogd valrisico start op 6 maart de cursus Houten in Balans in het Huis van Houten. In deze cursus leert u in 14 weken sterker op uw benen staan en met meer vertrouwen bewegen. In een groep van 20 mensen, vooral 65+’ers, krijgt u informatie en adviezen, gaat u aan de slag met bewegen en doet u oefeningen met opstaan van de grond. De cursus wordt gegeven door fysiotherapeuten in samenwerking met de gemeente. Kosten voor deelname zijn eenmalig 35 euro. 

 Aanmelden bij Cursus&co

Wilt u weten of u een verhoogd valrisico heeft of u aanmelden voor de cursus In Balans? Neem dan contact op met Cursus&co. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw naam en telefoonnummer of bel naar 030-7001525, bereikbaar maandag t/m donderdag 09.30-12.00 uur. Cursus&co neemt contact met u op om eventueel een kleine valrisicotest en een looptest af te nemen.

 1,1 miljoen mensen met een verhoogd valrisico

“Sommige mensen weten niet dat zij niet stevig meer op de been staan en anderen denken dat dit iets voor later is. Maar in totaal hebben in Nederland maar liefst 1,1 miljoen ouderen een verhoogd valrisico. Grote kans dus dat u iemand kent met een verhoogd valrisico” zegt fysiotherapeut Renske van Hoeijen-Duim. “Een val heeft veel impact op de zelfredzaamheid van mensen, maar bang zijn om te vallen kan ook grote gevolgen hebben: minder en anders bewegen, minder naar buiten en dus minder ontmoetingen en minder kracht en uithoudingsvermogen. Met een aantal tips en, als dat nodig is, een cursus helpen we u om uw valrisico te verlagen, zelfvertrouwen op te bouwen en fit en mobiel te blijven.”

 Tips om stevig en zeker op de been te staan

U kunt zelf veel doen om stevig en zeker op de been te blijven. Beweeg voldoende en werk aan uw balans- en spierkracht. Sportpunt Houten kan u helpen bij het vinden van het juiste sport- of beweegaanbod. Kijk daarvoor op: www.sportpunthouten.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij gaan graag met u in gesprek. Controleer daarnaast regelmatig uw ogen en zorg voor een gevarieerde voeding met veel groenten, fruit en eiwitten. Ook is het belangrijk om inzicht te hebben in uw medicijnen. Deze kunnen van invloed zijn op uw balans. Wilt u meer weten? Haal dan de brochure 'Zo blijft u overeind en voorkomt u een val’ bij Cursus&co of bekijk de volgende video van Omroep Houten om een indruk te krijgen van de cursus.

Media

Omroep Houten