maandag, 19 februari 2024 06:54

Instapcursus kanovaren

Elk jaar organiseert de KVIJ de instapcursus kanovaren. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die nog weinig tot geen kano-ervaring heeft of die zijn of haar kanovaardigheden wil verbeteren. Deze cursus wordt gegeven door ervaren instructeurs.

Kanovaren is recreatief en sportief bezig zijn in de buitenlucht. Tochten maken in de natuur, op plas of rivier. Zelfs groot water, zoals het IJsselmeer of de Wadden- en Noordzee, is bevaarbaar met het juiste type kano en met voldoende oefening en kennis. Of wat dacht je van een meerdaagse trektocht?

De KVIJ is opgericht in 1983 en is een actieve kanovereniging met ca. 90 leden. Onze thuishaven is de Hollandse IJssel, waar ons clubgebouw met de loodsen met kano’s vlakbij ligt. Het varen is echter niet beperkt tot de Hollandse IJssel. Er worden regelmatig tochten gemaakt op bijvoorbeeld de Nieuwkoopse of Loosdrechtse Plassen, de Linge of de Vlist, maar ook op de Lek of op de Waddenzee.

Onze club richt zich op de regio rond IJsselstein en heeft naast IJsselstein leden uit Benschop, Hagestein, Houten, Leidsche Rijn, Nieuwegein, Schoonhoven, Utrecht en Vianen.

Met de vaardigheden die je verkrijgt uit de instapcursus wordt kanovaren een ontspannende bezigheid. Je levert dan wel een fysieke inspanning, maar zit ontspannen in de boot en weet ook in minder eenvoudige omstandigheden als drukte op het water, veel bochten, wind je koers te vinden. 

Dan wordt kanovaren genieten van de omgeving waar je door vaart. 

Tijdens de cursus maken we gebruik van kajaks. Hierin oefenen we de technieken van het kanovaren zoals in – en uitstappen onder verschillende condities, peddeltechniek, vooruit varen, keren, achteruit varen, sturen,  zijwaarts verplaatsen, aanleggen en omslaan (dit laatste wordt alleen in het zwembad geoefend). Ook besteden we aandacht aan de verschillende typen kano’s en peddels, de kano-uitrusting en veiligheid op het water en aan de juiste houding om fysieke ongemakken (spierpijn, blessures) te voorkomen.

Cursusinformatie 2024 

De cursus beslaat 6 dagdelen. Dit jaar zal de cursus worden gegeven op de woensdagavonden 24 april en 1, 15, 22 en 29 mei.

Daaraan voorafgaand, op zondagmiddag 14 april, is de eerste les in een zwembad.Tijdens die les wordt balans en stabiliteit geoefend en wordt ook geoefend in omslaan. In de praktijk gebeurt het zelden dat iemand omslaat, maar het is goed het een keer te ervaren in warm water.

De overige lessen worden gegeven op de Hollandsche IJssel, vlak bij het clubhuis van de KVIJ 

De kosten van de cursus bedragen €75,--. Dat is inclusief cursusboek, gebruik van kajak, peddel, zwemvest, spatzeil tijdens de cursus en lidmaatschap voor het kalenderjaar 2024. Als lid kun je ook na de cursus bij deelname aan tochten in dit kalenderjaar kostenloos gebruik maken van een kajak van de vereniging.

Aanmelden kan bij voorkeur via het formulier op deze site. Voor vragen over de cursus stuur je het beste een mailtje naar Frank Kuipers: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Na aanmelden volgt meer gedetailleerde informatie over de cursus en over betaling van het cursusgeld. 

Niet elke kano is een kajak, maar wat is het verschil? We maken in kano's onderscheid tussen kajaks en open kano's (ook canadees genoemd). Een kajak heeft een gesloten bovendek en een heel laag geplaatst zitje en je gebruikt een peddel met twee bladen. In een open kano gebruik je een steekpeddel, dat is een peddel met één blad en zit je gewoonlijk op je knieën of op een bankje. Een uitgebreider verhaal vind je hier.