vrijdag, 26 april 2024 12:33

4 mei: Nationale Dodenherdenking

Op 4 mei herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in Europa en in Zuidoost-Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.

Het landelijk comité 4 en 5 mei heeft in 2024 als jaarthema Vrijheid vertelt: Opmaat naar 80 jaar vrijheid. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn.

Herdenken en vieren in Gemeente Houten

Ook in Houten, Schalkwijk, ’t Goy en Tull en ’t Waal herdenken en vieren we op 4 en 5 mei. Hieronder leest u wat er op 4 mei georganiseerd wordt. U bent van harte welkom.

Programma 4 mei 2024

Overdag: Ronde langs de gedenksteen en oorlogsgraven in 't Goy, Schalkwijk en Tull en 't Waal

Op 4 mei maken de leden van het 4 en 5 mei comité Houten en het 4 mei comité Schalkwijk, samen met de burgemeester en een wethouder, een ronde langs de gedenksteen in ’t Goy en de oorlogsgraven in Schalkwijk en Tull en ’t Waal.

14.45 uur: ’t Goy (hoek Goyerbrug en Nachtdijk)
15.20 uur: Schalkwijk, begraafplaats Dorpskerk (Brink 10)
15.40 uur: Schalkwijk, begraafplaats Sint-Michaëlkerk (Jonkheer Ramweg 18)
16.10 uur: Tull en ’t Waal, begraafplaats Hervormde Kerk (Waalseweg 71)

Iedereen is van harte uitgenodigd om aan te sluiten. Ook voor kinderen en jongeren is het deelnemen aan deze ronde een indrukwekkende gebeurtenis. Er worden gedichten voorgelezen en bloemen gelegd.

19.00 uur: 4 mei lezing

In deze herdenkingsbijeenkomst spreekt de Utrechtse journalist en historisch onderzoeker Jim Terlingen. Jim Terlingen (58) is twintig jaar na het eind van de Tweede Wereldoorlog geboren. Hij diepte vele tientallen verhalen van joodse stadsgenoten uit op basis van archieven. In deze lezing vertelt hij wat hem dit leerde rondom het thema ‘oorlog’.

Het Utrechtse Oratorium Vereniging verzorgt de muziek. Onder leiding van Roel Vogel en met pianobegeleiding door Mark Toxopeus zingt het koor de eerste twee delen van het Requiem van Luigi Cherubini.

Locatie: Rooms-Katholieke kerk Houten (Loerikseweg 12)

19.50 uur: Nationale Dodenherdenking
Om 20:00 uur is heel Nederland twee minuten stil. Op het Plein in Houten is rondom dit tijdstip een programma waarbij iedereen welkom is:

19:50 uur: Muziekvereniging KNA speelt Koralen. Scouting Rhijnauwen vormt een erehaag. Een detachement veteranen staat aangetreden. Reinaud van Hengstum blaast de taptoe.
20:00 uur: 2 minuten stilte.
20:02 uur: We zingen couplet 1 en 6 van het Wilhelmus.

Na het Wilhelmus wordt er door de burgemeester en kinderburgemeester een krans gelegd. Leerlingen van Het Mozaïek en Avonturijn leggen een bloemenhart voor alle omgekomen kinderen. Zowel de burgemeester als kinderburgemeester geeft een korte toespraak, en er wordt een gedicht voorgelezen door dorpsdichter Danny Keff. De Houtense Stichting voor Vrede en Vrijheid heeft wederom een gedichtenwedstrijd uitgeschreven, dit keer onder de Houtense middelbare scholen. Het winnende gedicht wordt voorgedragen door Annick Boerdijk en onthuld op een tegel bij het herdenkingsmonument.

Neemt u zelf ook bloemen mee om bij het monument te leggen? Bij het herdenkingsmonument ziet u ‘piramides’ staan. Groep-8-leerlingen van de Houtense basisscholen versierden deze met hun gedachten over ‘Vrijheid vertelt

Locatie: Oude Dorp (Plein, Houten)
Het Plein is van 19:30 – 20:30 uur afgesloten voor auto’s.

21:00 uur Herdenkingsconcert – Utrechtse Oratorium Vereniging

De Utrechtse Oratorium Vereniging verzorgt in samenwerking met het 4 en 5 mei comité Houten, een herdenkingsconcert na afloop van de 4 mei herdenking op het Plein. Onder leiding van Roel Vogel en met pianobegeleiding door Mark Toxopeus zingt De Utrechtse Oratorium Vereniging het Requiem in c mineur van Luigi Cherubini.

Cherubini’s Requiem bezit een muzikale diversiteit, variërend van opgewektheid tot hartstocht en diepzinnigheid. Doordat de orkestpartij wordt uitgevoerd door alleen piano, wordt het publiek uitgedaagd om zich vooral door de stemmen van het koor te laten meenemen in een sfeer van herdenken en hoop.

De toegang is gratis.
Locatie: Rooms-Katholieke kerk Houten (Loerikseweg 12)