zaterdag, 21 september 2024 12:12

80 jaar na Market Garden

Glider piloten in 1943 in Italië. Bovenste rij 4e van rechts glider piloot Alfred Bell, begraven in Tull en ’t Waal Glider piloten in 1943 in Italië. Bovenste rij 4e van rechts glider piloot Alfred Bell, begraven in Tull en ’t Waal The Glider Pilot Regiment Society (UK)

Op zondag 29 september van 11.00 tot 16.00 uur is museum Dijkmagazijn De Heul in Schalkwijk (Provincialeweg 70) weer geopend. De kleine tentoonstelling over geallieerde militairen die in Schalkwijk en Tull en ’t Waal werden begraven en over Market Garden is dan voor de eerste keer te zien.

Op 17 september is het 80 jaar geleden dat de geallieerden met de Operatie Market Garden in één keer door wilden stoten van België tot voorbij Arnhem. Market Garden ging niet over het grondgebied van Schalkwijk en Tull en ’t Waal. De gevolgen waren er wel te merken. 

Zo waren er bombardementen en beschietingen op de spoorlijn en de spoorbrug. Tussen november 1944 en april 1945 werden zes lijken van  geallieerde militairen aangetroffen in de uiterwaarden van de Lek bij Tull en ’t Waal en Schalkwijk. Zij kwamen om het leven bij het oversteken van de Rijn tijdens of na de operatie Market Garden. 

Vijf van hen liggen nog steeds begraven in Schalkwijk of in Tull en ’t Waal.  

De tentoonstelling “mensen en monumenten” is ook nog steeds te zien.