zaterdag, 21 september 2024 12:15

Koffie-inloop momenten van betekenis

Ook deze woensdag is Emy Meijer (82) weer één van de eersten bij de wekelijkse koffie-inloop van de RK kerk aan de Loerikseweg op het Oude Dorp. Vandaag is Jacqueline jarig. Er hangen slingers, er is wat lekkers bij de koffie en er wordt gezongen. 

Ontmoetingsplekken

In gemeente Houten zijn minimaal 18 gelegenheden waar je gewoon naar toe kunt om anderen te ontmoeten. Met een kop koffie erbij of een goedkope maaltijd. Hier is steeds meer vraag naar omdat Houten sterk aan het vergrijzen is. “En als werkzaamheden wegvallen en je vaak alleen thuis zit, is zo’n ontmoetingsmoment van grote betekenis.” geeft Emy aan.

Mensen leren kennen

Emy woont nog maar een goed jaar in Houten en wilde mensen leren kennen. Ze ging al vaker na de kerkdienst koffiedrinken in de dagkapel van de RK kerk. Ze hoorde van de koffie-inloop op woensdagochtend. Daar gaat ze nu al een jaar bijna iedere week, samen met zo’n 40 anderen, naar toe. “Je komt ergens nieuw wonen en dan wil je erbij horen. Mensen leren kennen. Ik voel me hier gezien en welkom en kijk er iedere week naar uit de mensen weer te zien.”

Fijne gesprekken

Emy zit niet altijd bij dezelfde mensen aan tafel. Ze schuift gewoon aan waar plaats is. Hierdoor leerde ze ook meer mensen kennen. “We hebben hele gesprekken met elkaar. Als we op het eind nog niet uitgesproken zijn, pakken we de draad volgende week weer op.” De gespreksonderwerpen zijn breed. Het gaat over alledaagse dingen, maar soms worden ook hele levensverhalen gedeeld.

Nieuwe bezoekers 

“Ik hoor erbij!” antwoordt ze enthousiast op de vraag hoe ze het vindt. “Toen ik voor het eerst kwam werd ik echt warm welkom geheten. Dat is fijn, want je hebt toch twijfels over hoe het zal zijn. Ik schoof aan bij een tafel en raakte vanzelf in gesprek. Ik vond het heel gezellig. Er hangt een fijne sfeer.” “Ha Emy” wordt er nu geroepen als ze binnenkomt. “Dat doet me wel wat!”

Ontmoetingsplekken in kaart gebracht

De ontmoetingsplekken in gemeente Houten zijn opgenomen in een folder, die te vinden is op de website van vanHouten&co of op te halen in Het Huis van Houten.  

Koffiemomenten voorkant Koffiemomenten achterkant