vrijdag, 18 oktober 2024 14:38

Museumexpositie Monumenten en gesneuvelde militairen

Strijpbrug met op de achtergrond de N.H. Kerk rond 1906 Strijpbrug met op de achtergrond de N.H. Kerk rond 1906 Museum Dijkmagazijn De Heul

Op zondag 27 oktober van 11.00 tot 16.00 uur is museum Dijkmagazijn De Heul in Schalkwijk (Provincialeweg 70) weer geopend. Er zijn dan twee wisseltentoonstellingen te zien. De tentoonstelling “mensen en monumenten” is voor de laatste keer te zien. Daarnaast is er de kleine tentoonstelling over geallieerde militairen die in 1944 en 1945 in Schalkwijk en Tull en ’t Waal werden begraven.

In Schalkwijk en Tull en ’t Waal zijn meer dan 130 inschrijvingen in het Rijksmonumentenregister en meer dan 180 in het Gemeentelijk monumentenregister. Dat betekent dus kiezen. 

De tentoonstelling laat niet alleen “de mooiste” of “de belangrijkste” zien maar ook monumenten waarover een verhaal is te vertellen. Dus niet alleen aandacht voor kastelen en kerken maar ook voor huizen (Langstraat!) voor boerderijen, de Waterlinie en kleine monumenten. Dat monumenten voor de eigenaren niet alleen een plezier maar ook een verantwoordelijkheid met zich meebrengen komt ook aan de orde.

Tussen november 1944 en april 1945 worden zes lijken van  geallieerde militairen aangetroffen in de uiterwaarden van de Lek bij Tull en ’t Waal en Schalkwijk. Zij namen vanaf 17 september 1944 deel aan de operatie Market Garden. In de nacht van 25 op 26 september moeten de Britse militairen bij Arnhem en Oosterbeek zich terugtrekken over de Rijn. Een aantal van hen verdrinkt daarbij. Van verschillende militairen we de nodige informatie kunnen achterhalen. Dat laten we zien in de tentoonstelling.