donderdag, 29 augustus 2013 10:56

Cursussen Groen&Doen

Heggen, bomen en houtwallen behoren tot de eeuwenoude parels van ons landschap. Hun onderhoud maar ook de aanleg van nieuwe elementen, laten te wensen over. Handleidingen schetsen een blauwdruk, theorie in grote lijnen. Tijd voor een cursus voor een mooi en duurzaam beheerd landschap.

Heggen, bomen en houtwallen zijn kenmerkende onderdelen van ons landschap.  We moeten koesteren en goed beheren wat er  nog aan heggen, houtwallen en imposante (knot)bomen aanwezig is en we zouden  nieuwe moeten aanplanten.  Landschappelijk groen was, is en blijft immers belangrijk. We moeten er efficiënt  maar  ook  goed voor zorgen. Ons inziens is dit laatste, de kwaliteit van onderhoud en beheer, vaak  onvoldoende  aanwezig.  Dat is niet slechts een kwestie van geld. Het ontbreekt ook aan kennis. Deze cursus is gemaakt op basis van jarenlange praktijkervaring in zowel  aanleg en onderhoud als ook in het maken van herstel- en onderhoudsplannen.  We hebben gezien wat er beter kan, maar ook wat voor goede en inspirerende voorbeelden er in Nederland en buitenland zijn  en hebben die in deze cursus verwerkt.

Heggen, bomen en houtwallen is een cursus die in het kader van  de regeling Groen&Doen  is ontwikkeld. Hij bestaat uit een serie van 7 cursusdagen (met 2 extra activiteiten om aan deel  te nemen).  Daarin staan aanleg, onderhoud en beheer centraal. Maar daarnaast gaan we in de cursus ook in op de geschiedenis, de oude en nieuwe gebruiksmogelijkheden, soortensamenstelling, beleving en een kijkje in de ziel van veteranenbomen en ‘oeroude’ gevlochten heggen. In een mix van presentaties en veldbezoeken krijg je een schat aan nieuwe kennis en vaardigheden over heggen, bomen en houtwallen. Dit  helpt je als werker in het groen maar ook als cöordinator van een vrijwilligersgroep of agrarische natuurvereniging.

De cursus is met succes al in het eerste Groen&Doen jaar (2012-2013) gegeven. In het tweede seizoen zal de cursus een extra impuls krijgen door het opnemen van ervaringen van het internationale symposium over heggen en bomen dat in september 2013 door de Stichting Heg&Landschap wordt georganiseerd.
Voor meer informatie:
Stichting Heg&Landschap
W: http://www.hegenlandschap.nl/cursussen.php
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

T: 06 205 22 488  
Lees meer http://streekhuiskrommerijn.nl/doe+mee/initiatieven+marktplaats/217989.aspx?t=cursussen%20groen&doen