dinsdag, 06 mei 2014 16:47

SHINE - Lekker Belangrijk

SHINE maakt elk jaar met de jongeren een reis door een maatschappelijk thema. We verbreden hiermee het beeld van de jongeren en stimuleren de persoonlijke ontwikkeling. Deze reis sluiten we af met een multidisciplinaire theatervoorstelling.

Ook dit jaar sluiten we het les jaar af met een multidisciplinaire voorstelling genaamd 'Lekker Belangrijk'. Een voorstelling over de WIFI - generatie.

We maken tijdens dit ontwikkeltraject onderscheid tussen twee projecten, namelijk '48 offline' en 'Lekker Belangrijk'. '48 offline' is het vooronderzoek waar de jongeren in mee gaan en waar materiaal uit voorkomt om de voorstelling 'Lekker Belangrijk' te maken.

De ervaringen die zijn opgedaan tijdens  '48 uur offline' worden gebruikt voor de voorstelling 'Lekker Belangrijk'. Zoals in elke voorstelling van SHINE willen de jongeren een bredere kijk op het leven geven. Dit jaar gaan we de uitdaging aan jongeren inzicht te geven in hun social media gedrag. 

Onze maatschappij wordt steeds individualistischer. De technologische ontwikkelingen dragen hier wezelijk aan bij. We weten elkaar online steeds sneller en vaker te bereiken, waar het echte contact steeds minder wordt. De kwantiteit van het contact komt niet altijd ten goede aan de kwaliteit. Een leven zonder Iphone, Ipad, Whatsapp, Facebook en laptop lijkt onmogelijk. Daarom gaan we de uitdaging met de jongeren aan door 48 uur offline te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat een overweldigende meerderheid van de jongeren tussen 13-18 jaar altijd een smartphone bij zich heeft en dat bij hen de telefoon altijd aanstaat. Bij de gedachten aan de afwezigheid van deze apparaten, raken ze in paniek. FOMO (Fear of Missing Out) en SMS (Social Media Stress) zijn steeds vaker voorkomende verschijnselen. De positieve kant is dat jongeren zich meer in contact voelen met mensen die normaal iets verder van hen afstaan. Ook brengt social media jongeren op ideeën en zet het aan tot actie en gezelligheid. Maar jongeren kijken elkaar  minder in de ogen aan en het 'echte' contact wordt  minder of zouden ze dit niet zo zien? We zullen het ontdekken in "48 uur offline".

'Lekker Belangrijk' is een multidisciplinaire voorstelling voor en door jongeren in Houten. Met 'Lekker Belangrijk' gaan we het experiment aan om jongeren een nieuw bewustzijn te geven, waarmee zij de Sociale Media beter kunnen relativeren niet worden verleid om dwangmatig gedrag te ontwikkelen mede gebaseerd op angst en onzekerheid. Humor zal daarbij een grote rol spelen. Als we in staat zijn grapjes te maken over ons eigen gedrag, blijken we veel beter in staat om ons eigen gedrag te relativeren.

 Op zaterdag 14 juni om 14.00 en om 20.00 uur in Theater Aan de Slinger. Klik hierom je kaarten te reserveren.

Lees meer http://shine-houten.nl/agenda/lekker-belangrijk.aspx