vrijdag, 27 maart 2015 19:21

Kanker te lijf met geluid: daar zit muziek in

Op 21 april organiseert de bibliotheek Houten-Centrum een interactieve lezing over een nieuwe methode om kanker te bestrijden door middel van geluid.

Eén op de drie mensen in Nederland krijgt tijdens zijn leven te maken met kanker. Daarmee is de ziekte doodsoorzaak nummer 1 in ons land. Het onderzoek naar de bestrijding van kanker staat niet stil en kent met name de laatste decennia een enorme groei. Naast de bekendere kankerbestrijdingstechnieken als bestraling en chemotherapie, is er een nieuwe methode in opkomst: HIFU (High Intensity Focused Ultrasound).

Dit is een niet-invasieve techniek waar geluid wordt gebruikt om de temperatuur op een gewenste plek in het lichaam te verhogen. Er kan worden afgerekend met tumorcellen door ze letterlijk te koken in het lichaam, zónder dat omliggend weefsel wordt aangetast. Hoewel deze veelbelovende techniek nog in de kinderschoenen staat, wordt hij al toegepast bij de behandeling van vleesbomen en wordt hij zelfs al getest als een bestrijdingsmethode van borstkanker. Kortom, het is tijd om kanker een toontje lager te laten zingen!

Wie geeft de lezing?

Deze lezing wordt verzorgd door drs. Remco Krijthe, voorheen verbonden aan het UMC Utrecht. Als medisch natuurkundige neemt hij geïnteresseerden op een laagdrempelige manier mee naar de wereld van de fysica en legt hij uit hoe natuurkundige principes kunnen helpen bij de bestrijding van een ziekte als kanker.

Aanmelden

De lezing wordt gehouden in de Bibliotheek Houten-Centrum op 21 april van 20.00 – 22.00 uur. Toegang: € 7,50. Voor jongeren onder 18 jaar is de toegang gratis op vertoon van hun schoolpas.

Inschrijven kan via www.deverdiepinghouten.nl

De Verdieping

De Verdieping is een platform voor nieuwe media, educatie en ontwikkeling. De Verdieping is een initiatief van de Bibliotheek Lek & IJssel in samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.