maandag, 26 oktober 2015 16:32

Inwonersberaad over vluchtelingenopvang op 28 november

Op zaterdag 28 november organiseert de gemeente een inwonersberaad over vluchtelingenopvang in Houten. U bent van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. 

Europa heeft momenteel te maken met een vluchtelingenstroom van historische omvang.

Wereldwijd staan we voor de grootste vluchtelingencrisis van onze generatie. In grote delen van de wereld is onrust met als gevolg een enorme stroom vluchtelingen. De schrijnende beelden in de media spreken voor zich en het eind van deze humanitaire crisis is voorlopig nog niet in zicht. Ook in Nederland melden zich dagelijks vele asielzoekers. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat deze toestroom zal stoppen. Wat betekent dit voor Houten en de Houtense samenleving?

Ruimte om kansen en zorgen te bespreken

De opvang van vluchtelingen gaat Houten aan het hart. Er zijn veel inwoners en organisaties die zich willen inzetten voor een goede opvang van vluchtelingen Dat bleek onder andere tijdens de Houtense crisisnoodopvang in oktober waaraan honderden vrijwilligers hun steentje bijdroegen. Maar er zijn ook twijfels en bezorgdheid. Hoe kunnen we vluchtelingen goed laten integreren in onze samenleving zonder dat dit ten koste gaat van de eigen inwoners? Ook zijn er vragen over de veiligheid en de toch al schaarse ruimte op de sociale woningmarkt en de arbeidsmarkt. Het gemeentebestuur herkent en begrijpt die zorgen. Daarom wil zij samen met inwoners, organisaties en bedrijven in gesprek om de kansen en de zorgen te bespreken.

Doel van het inwonersberaad

Tijdens dit inwonersberaad gaat het gesprek over verschillende vormen van vluchtelingenopvang en over oplossingen die passen bij de Houtense samenleving. De gemeente Houten concentreert zich nu vooral op een goede opvang en begeleiding van statushouders. Dit zijn vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning die voor lange tijd of blijvend opvang nodig hebben. Samen met maatschappelijke partners wordt hiervoor een actieplan gemaakt. Tijdens het inwonersberaad wil de gemeente hierbij ook de inwoners betrekken. Daarbij komen zowel dilemma’s en zorgen als mogelijke oplossingen aan de orde. De resultaten van het inwonersberaad vormen belangrijke input bij het opstellen van het actieplan Opvang Vluchtelingen. Dit actieplan wordt op 15 december besproken in het college van b. en w. en op 19 januari in de gemeenteraad.

Aanpak van het inwonersberaad

Het precieze programma van het inwonersberaad is nog in de maak. Wel is al duidelijk dat de volgende onderwerpen aan de orde zullen komen:

  1. Informeren: feiten en cijfers over de vluchtelingenstroom en –opvang. Wat is de huidige situatie? Voor welke opgave staan we? Waarop heeft de gemeente invloed en waarop niet?
  2. Peilen: hoe denken inwoners van Houten over de mogelijkheden en onmogelijkheden / kansen en risico’s rond de opvang van vluchtelingen?
  3. Betrekken: bespreken van concrete vraagstukken rond de opvang van de statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) zoals huisvesting, onderwijs, werk, participatie en zorg.

Wanneer en waar

Het inwonersberaad is zaterdag 28 november. De inloop is vanaf 13.30 uur. Het programma begint om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De middag is in het goed bereikbare gebouw van middelbare school Houtens, Kruisboog 1 in Houten. Voor koffie, thee en fris wordt gezorgd.

Meedoen?

U kunt zich voor het inwonersberaad tot 15 november aanstaande aanmelden. Er is plaats voor maximaal 200 deelnemers. Meld u dus snel aan via het digitale aanmeldformulier. Telefonisch opgeven kan ook, op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur, via (030) 63 92 611.

Let op uw brievenbus

Uitnodiging van de burgemeester

Ongeveer 1.500 inwoners van zestien jaar en ouder krijgen deze week een persoonlijke uitnodiging van de burgemeester voor het inwonersberaad.. Deze inwoners zijn willekeurig geloot uit de basisregistratie personen. Let dus op uw brievenbus; misschien hoort u erbij. Met deze uitnodiging willen we de inbreng van een brede en zo representatief mogelijke groep inwoners bevorderen