vrijdag, 19 februari 2016 14:37

Jheronimus Bosch - geraakt door de duivel

Jheronimus Bosch - geraakt door de duivel Jheronimus Bosch - geraakt door de duivel

In 2016 organiseert Het Noordbrabants Museum een grote tentoonstelling ter gelegenheid van de 500e sterfdag van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. Met het oog op deze expositie probeert een team van experts het mysterie van alle 25 nog bestaande schilderijen van Bosch te ontrafelen.

Vier jaar lang reisden zij de wereld over om zijn schilderijen in detail te onderzoeken. Voor het eerst in de geschiedenis krijgen we de kans door te dringen tot de onderste verflagen om zo een indruk te krijgen van het creatieve proces van de 'duivelskunstenaar'. Maar het roept ook de vraag op of alle schilderijen wel echt door hem geschilderd zijn. Wat maakt een Bosch een Bosch? Tot welke bevindingen zal het onderzoek leiden?

Deze documentaire is het regiedebuut van de gerenommeerde producent Pieter van Huijstee, bij wiens productiehuis onder andere het nieuwe rijksmuseum tot stand kwamen. 

"Schitterend zijn de vele haarscherpe detailopnames. De kunsthistorici en conservatoren krijgen de kans om haast met hun neus op een schilderij of drieluik te staan en hoeven niet achter een hekje van een afstandje naar kunst in glas te kijken. De kijker krijgt hier door het liefdevolle camerawerk gelukkig wat van mee." (Filmtotaal)

"De pratende hoofden worden afgewisseld met schitterende (detail)beelden van de vreemde grappen en bijzondere grillen op de schilderijen van Bosch." (Parool)

Komt uit: Nederland
Film duurt: 87 minuten
Genre: Documentaire
Regisseur: Pieter van Huystee
Kijkwijzer: 

Meer info en kaartjes: www.theateraandeslinger.nl

Lezing over Jeroen Bosch
Lisette le Blanc geeft op dinsdag 15 maart een lezing over het werk van Jeroen Bosch naar aanleiding van een expositie in het Noordbrabants Museum in het kader van het Jeroen Bosch-jaar.
Jeroen Bosch was een van de meest creatieve kunstenaars die Nederland ooit heeft voortgebracht. Werkend in de periode rond 1500, de overgang tussen Middeleeuwen en Late Renaissance, verbeeldde hij op unieke wijze de relatie tussen mens en omgeving.

De lezing vindt plaats op de hoofdlocatie van ‘van Houten&co’, Onderdoor 160 (ingang Bibliotheek).
Meer informatie? Cursus&co is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9.30-12.00 uur via tel. (030) 7001 525 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
U kunt ons ook bezoeken op ons nieuwe adres: Onderdoor 160, 3995DX Houten (ingang Bibliotheek). Cursus&co is een onderdeel van ‘van Houten&co’.

Media

Jheronimus Bosch - geraakt door de duivel