woensdag, 16 maart 2016 16:22

Kersen en Dadels - Culturele Ontmoeting

Het programma ‘Kersen & Dadels’ staat symbool voor de verschillende culturen die Houten steeds rijker maken. De avond wordt georganiseerd in de overtuiging dat persoonlijke ontmoetingen ‘grenzen’ beslechten.

‘Kersen & Dadels’ is een avond waarop verschillende zintuigen worden geprikkeld en waar kennismaking en ontmoeting centraal staan.

Bezoekers zijn welkom in Theater Aan de Slinger vanaf 17.30 uur, om 18.00 uur wordt er gezamenlijk gegeten. Hierna volgen om 19.15 uur drie korte lezingen door Ghazwan Yaghi, Mostafa & Rasha en Menereab Zeratsion. Na een korte pauze spelen bewoners van Het Wed en Achterom de ‘Wijkmusical’. Het afwisselende programma wordt afgesloten met een concert gegeven door in Nederland wonende Syrische musici om 21.15 uur. Na afloop is er gelegenheid tot napraten en een drankje.

Lezingen

Ghazwan Yaghi houdt een lezing in het Engels over Syrië, de rijke geschiedenis van dat land, en schetst zo de context waarin de huidige gebeurtenissen plaatsvinden. Hij vertelt tevens over de opvang van vluchtelingen in Nederland en in het bijzonder de opvang in Houten. Mostafa en Rasha, beiden afkomstig uit Syrië, vertellen in het Nederlands over hun tienertijd in hun moederland en hun leven nu in Houten. Beiden zijn leerlingen van de Internationale Schakelklas in Utrecht. Senereab Zeratsion vertelt in het Nederlands over zijn geboorteland Eritrea. De geschiedenis van het land komt aan bod, maar ook de cultuur en het onderwijs. Ook vertelt hij waarom mensen uit Eritrea vluchten. 

Wijkmusical en concert

De ‘Wijkmusical’ wordt jaarlijks gemaakt door Shine ergens in een wijk in Houten. Dit jaar is de locatie Het Wed en Achterom. Het Wed is een wijk waarin mensen van veel verschillende culturen, leeftijden en achtergronden samenwonen. Vanaf december zijn bewoners uit de wijk elke maandag bij elkaar gekomen. Ze hebben met elkaar gegeten, maar bovenal werden verhalen, muziek en levenservaringen uitgewisseld. Dit ‘materiaal’ is omgetoverd tot een kleurrijke theatervoorstelling. 
Het concert ter afsluiting wordt gegeven door verschillende musici, onder andere uit Syrië. Zij wonen nu verspreid in Nederland. Ze brengen deze avond muziek uit eigen land, wat zorgt voor een verrassend rijk muzikaal optreden. 

Kaarten bestellen

Gratis kaarten exclusief diner en kaarten à € 10,- inclusief diner kunt u bestellen via de website. De kaarten inclusief diner zijn te bestellen tot uiterlijk dinsdag 27 maart 12.00 uur, waarna nog wel kaarten zonder diner te bestellen zijn. 'Kersen en Dadels' vindt plaats op 31 maart 2016.