vrijdag, 10 juni 2016 08:23

Rondje Kunst: kunst in de etalages

Van 18 juni t/m 2 juli 2016 vindt Rondje Kunst plaats, de expositie van kunstenaars in de etalages van Winkelcentrum Het Rond. De expositie wordt op zaterdag 18 juni feestelijk geopend in het bijzijn van wethouder Kees van Dalen. De opening is om 11.00 uur in het pand van Thom Broekman, Het Rond 147.

Lustrumeditie

De expositie viert dit jaar zijn eerste lustrum. Vijf jaar geleden startte de expositie door amateurkunstenaars in de winkeletalages van Het Rond en Oude Dorp. Nu is de expositie uitgegroeid tot een jaarlijks promotiemoment voor kunstenaars, van beginnend tot meer gevorderd en (semi-)professioneel. Op één vaste locatie: Winkelcentrum Het Rond. Dit jaar in 25 etalages.
Deze editie doen er maar liefst 51 exposanten mee, waarvan meer dan de helft voor de eerste keer deelneemt. Rondje Kunst trekt elk jaar nieuwe deelnemers, de expositie is ook voor hen een podium waar ze hun creaties aan een divers publiek kunnen tonen. De kunstenaars vormen een mooie afspiegeling van de creativiteit die in Houten volop aanwezig is. De kunstenaars zijn van alle leeftijden, van 14 jaar tot en met 60+. Beginners en gevorderden laten hun werk naast elkaar zien. Dit levert verrassende combinaties op: schilderijen, tekeningen, fotografie en ruimtelijk werk in hout, keramiek, quilts, haakwerk en mozaïek.

Uitgelicht

De expositie wordt geopend in het pand van Thom Broekman. Daarin staat dit jaar o.a. de beeldengroep ‘Circle of life’, gemaakt door Lia van Soest, Jan Smeehuijzen en Anton Berg. Zij hebben deze werken gemaakt met het hout van de Houtense Dikke Boom, die tot 2013 aan de Odijkseweg stond. De beelden laten de sporen van het leven van de boom zien: verkoold door brand, houtworm en vermolming hebben het hout getekend. De kunstwerken hebben toepasselijke namen gekregen als ‘Phoenix, gered van de haard, herrezen vanuit zijn as’, ‘Doorleefd’ en ‘Vasthoudend’. Het verhaal achter de werken is tijdens de expositie te lezen.
Naast het eerste lustrum van Rondje Kunst, is er nóg een lustrum te vieren: schilder- en tekenclub Laat Talent viert tijdens Rondje Kunst haar 25-jarig bestaan. Laat Talent exposeert met 18 amateurkunstenaars (allen 60+) in het pand van Bakkerij Miltenburg.

Verrassend

Rondje Kunst verrast het winkelend publiek met de diversiteit van kunst en met kunst op een plek waar je het niet zomaar verwacht. Kunst in het dagelijks leven en kunst die je even anders laat kijken. Naar het werk, maar ook naar de omgeving waar het werk gepresenteerd wordt.

Rondje Kunst is een samenwerkingsproject van Aan de Slinger, Belangenvereniging Het Rond, Kunst om de Hoek en Ars Peintura. Rondje Kunst is opgenomen in het programma van de Kunstfietsdagen. De expositie wordt dit jaar ondersteund door Events2Move.
Beeld: De werken van Jet Hoogenboom, Ruby van Assendelft, Lia van Soest, Jan Smeehuijzen, Anton Berg, Riemke Wildervanck en Imelda Wuyts zijn tijdens de opening te zien in het pand van Thom Broekman