maandag, 15 augustus 2016 17:34

Lezing: Langer bloei in de tuin

Foto: Hibuscus trionum (drie-urenbloem) en Hedychium Coccineum tara (siergember) Foto: Hibuscus trionum (drie-urenbloem) en Hedychium Coccineum tara (siergember)

Verbaast het je ook, dat ná eind juli (vooruit: vanaf half augustus) het mooiste van de tuin er wel af raakt? De weelderige bloei van de vaste plantenborders is dan duidelijk over het hoogtepunt heen. Maandag 26 september laat Marcel Batist in zijn presentatie zen hoe je het bloeiseizoen in de tuin een flink stuk kunt verlengen.

Toch kan het bloeiseizoen gemakkelijk opgerekt worden tot laat in september en zelfs nog tot aan de eerste nachtvorst toe. Dit kun je onder meer doen door bv. kuipplanten of zomerbollen/knollen (zoals dahlia's) in de borders te planten.

Een andere optie zijn de éénjarigen. Dat lukt prima met het 'gewone' perkgoed, maar meer in het bijzonder met éénjarigen die buiten het massaproduct vallen. Veel van deze planten zijn vrijwel niet te koop. Zaad is doorgaans beter verkrijgbaar, vaak bij speciaalzaken of via uitwisseling op internet. Een groeiend aantal “zelfzaaiers” houdt zich hiermee bezig en zij proberen op deze wijze iets aparts van hun tuin te maken.

Marcel Batist is is daarmee actief bezig en laat deze avond laten zien welke mogelijkheden er zijn voor een kleurrijk naseizoen in je tuin. Hij laat een aantal van deze minder bekende plantengroepen zien, denk aan bijvoorbeeld Lab lab purureus, Asclepias curassavica, Hibiscus trionum, Salvia involucrata of Mirabilis jalapa. De serie wordt afgewisseld met éénjarige inheemse planten, klimmers, bruikbare kuipplanten, knollen, bollen, baskets en plantenbakken. Ook een aantal tips voor vaste planten komen nog aanbod.

Voor aanvang van de lezing liggen A4-tjes klaar met een overzicht van de gepresenteerde bloemen en planten. Het kan helpen bij het maken van een keuze voor je eigen tuin.

De lezing wordt gegeven op maandagavond 26 september 2016, 's avonds om 20 uur in het NME-centrum aan de Keercamp 13 te Houten. De entree is gratis voor leden van Groei & Bloei, anderen betalen drie euro.