zondag, 28 augustus 2016 10:21

Doe mee aan de cursus Politiek Actief

Steeds meer taken komen op het bordje van de gemeente. De ene dag buig je je als raadslid over verkeerssituaties in het buitengebied, de andere dag over de samenwerking met andere gemeenten in de regio, of bepaal je waar nieuwe woningen worden gebouwd.

Maar: waar beslist nu eigenlijk de rijksoverheid over en wat mag een gemeente zelf beslissen? Gemeenteraad, burgemeester, wethouders, ambtenaren, wie doet nu eigenlijk wat? En: ik wil actief worden in de politiek, hoe pak ik dat eigenlijk goed aan?

Meedoen in de lokale politiek is misschien wel eenvoudiger en leuker dan u denkt! Daarom organiseren de gemeenteraden van Wijk bij Duurstede, Houten en Bunnik een cursus voor inwoners die zich met de politiek willen gaan bezighouden.

In sneltreinvaart klaar voor de lokale politiek

Tijdens zes avonden vergroot u uw kennis over de politiek in het algemeen, leert u meer over de gemeentelijke politiek én leert u vaardigheden zoals debatteren. De cursus wordt gegeven door de organisatie ProDemos en vindt plaats in de avonduren, aanvang 19.30 uur.

De cursus wordt verspreid over zes avonden gehouden in september, oktober en november 2016. De eerste vijf bijeenkomsten volgen de cursisten gezamenlijk. Op de laatste avond bezoeken zij een raadsvergadering in hun eigen gemeente.

  • Maandag 26 september: introductie en algemene staatsinrichting (gemeentehuis Houten)
  • Maandag 3 oktober: hoe werkt de gemeente, inclusief mogelijkheden beïnvloeding van de beleidsvorming (gemeentehuis Wijk bij Duurstede)
  • Maandag 10 oktober: de gemeentelijke financiën en instrumenten van de gemeenteraad (gemeentehuis Bunnik)
  • Maandag 24 oktober: de kunst van het lobbyen (gemeentehuis Houten)
  • Maandag 31 oktober: debatteren (gemeentehuis Wijk bij Duurstede)
  • Donderdag 3 november in Bunnik | dinsdag 8 november in Wijk bij Duurstede en Houten: bijwonen raadsvergadering begroting; uitreiken certificaten van deelname.

Actieve rol in gemeenteraad

De deelname aan de cursus is voor inwoners van Wijk bij Duurstede, Houten en Bunnik gratis. Wel zoeken we cursisten die de ambitie hebben actief te worden in de lokale politiek. Of u die stap aan het eind van de cursus ook daadwerkelijk zet, is uiteraard geheel aan u.

Doet u mee?

Inwoners van Wijk bij Duurstede kunnen zich tot maandag 12 september aanmelden bij raadsgriffier Marcella van Esterik, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0343-594484; inwoners van Houten kunnen zich tot maandag 12 september aanmelden bij raadsgriffier William van Zanen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030-6392148; inwoners van Bunnik kunnen zich tot maandag 12 september aanmelden bij raadsgriffier Heleen Hofland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030-6594853. Ook voor vragen over de cursus kunt u bij hen terecht. Er kunnen in totaal maximaal 25 inwoners meedoen.