woensdag, 31 augustus 2016 06:10

Fortenfestival 2016

Van vrijdag 2 t/m zondag 11 september is het landschap van de waterlinies in Nederland het decor van het Fortenfestival. Kom genieten van theater, film, (beeldende) kunst en muziek. Op een aantal locaties wordt een heuse buitenbioscoop ingericht. Op zaterdag 10 en zondag 11 september staan de activiteiten op veel forten in het teken van het Open Monumenten Weekend. Ook forten die anders niet zijn opengesteld, zijn dan geopend voor publiek. Bekijk alle activiteiten op www.fortenfestival.nl.

Veel te doen in Utrecht

De Linielanding in Nieuwegein is dé toegangspoort tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Eiland van Schalkwijk. Het is de 'etalage' voor het achterland, dat je ter voet, fiets of kano kunt verkennen.

  • Vrijdagavond 2 september kun je er terecht voor een streekbuffet voor slechts € 19,50 per persoon. Daarna kan je in de open lucht genieten van een mooi comedy-drama Burnt.
  • Op 3 september organiseert Restaurant Vroeg in Bunnik een buitenbioscoop avond op het terrein naast het bunkerpad. Een heerlijke nazomeravond met barbecue, grill, bier en wijn en natuurlijk een film die je gezien moet hebben; The Revenant. Deze dag is er ook een uitgebreid programma op de Botanische Tuinen van Fort Hoofddijk. Geniet van een grote collectie planten uit de hele wereld, tropische vlinders in de kas, de rotsentuin en een speciale markt waar botanische bollen te koop zijn.
  • Op 4 september zijn een groot aantal van de 16 forten rondom Utrecht geopend, die je door middel van de fietsroute 'Stelling van Utrecht' ook op de fiets aan kunt doen. Ga bijvoorbeeld naar de tentoonstelling 'ontdek het verhaal' op Fort Maarsseveen met een expositie van de bouwplannen uit 1881, de registertekeningen en het meest recente naslagwerk over het Werk bij Maarsseveen. Of fiets naar Fort aan de Klop waar kinderen heerlijk kunnen spelen en ouders lekker genieten op het terras van de brasserie. Speel een potje boerengolf tussen de bunkers in Bunnik (te reserveren bij Vroeg) of breng een bezoek aan het Waterliniemuseum Fort bij Vechten.
  • In beide weekenden kan je op zaterdag en zondag onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer Fort bij Rijnauwen bezoeken. Met zijn 31 ha is Fort Rijnauwen het grootste fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Rijnauwen is een indrukwekkende vesting, maar ook een waardevol natuurgebied. Het fort was jarenlang niet toegankelijk voor publiek. Hierdoor is het een paradijs geworden voor veel (bedreigde) planten en dieren. IJsvogels, reeën, ringslangen en wezels voelen zich er thuis. Er groeien zeldzame planten zoals orchideeën. 's Winters overwinteren honderden vleermuizen in het fort. Op de zondagen is de theetuin geopend van Fort Nieuwersluis voor lunch en zelfgemaakte taart.
  • Of kom naar het knusse theehuis van Werk aan de Korte Uitweg (Tull in 't Waal). In het voormalige wachtlokaal, waar vroeger de manschappen de wacht hielden, kan je nu genieten van een kopje koffie of een heerlijke lunch. Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Open Monumentendag

Zaterdag 10 september is het Open Monumentendag. Veel forten zijn dan open, waaronder de parel van de waterlinie Fort Honswijk aan de Lek. Ontdek de prachtige architectuur van dit grootste torenfort van Nederland met zijn unieke poortgebouw en imponerende geschutstoren met een labyrint aan binnenruimten. Die doen denken aan de imaginaire wereld van de Italiaanse graficus Piranesi. Duistere architectonische krochten met een geheimzinnige wirwar aan structuren. Tussen 10.00 en 17.00 uur zijn de hekken geopend om op eigen houtje het fort te verkennen of mee te gaan met een rondleiding.

Ook het nabijgelegen Fort Lunet aan de Snel is zaterdag 10 september geopend voor publiek van 10.00 tot 17.00 uur. In de avond is er de buitenbios. Rond 18.00 uur kan je aanschuiven voor een heerlijke BBQ. Kosten voor de BBQ bedragen € 17,50 p.p.(excl drankjes). Om 20.30 uur start de prachtige film The Imitation Game buiten op een groot scherm. Dit spannende biografische drama uit 2014 over heldhaftige codekrakers in de Tweede Wereldoorlog, werd genomineerd voor maar liefst acht Oscars en won uiteindelijk de Oscar voor het best bewerkte script. Kaarten kosten € 10,- p.p.

Test je smaakpupillen tijdens de ambachtelijke boerenmarkt bij restaurant Vroeg in Bunnik. Luister op Fort 't Hemeltje naar mooie verhalen van Ailun Elzenga of ga op ontdekkingstocht met het spionnenspel. Verzamel met een missiekaart 4 codes om de munitiekist te openen. Als dit lukt word je beloond met een verrassing. Ook Fort Ruigenhoek is van 12.00 tot 17.00 uur open. Je kunt dan zelf rondkijken of meedoen met een rondleiding.

Buitenbioscoop

Heerlijk onderuit zakken in het gras, ademloos wegdromen in een nieuw avontuur of drama en genieten van de prachtige natuur op de forten van de waterlinies. Kom naar de buitenbios! Voorafgaand aan de film kan je terecht voor een diner of BBQ. De films beginnen als het donker wordt, rond 20.30 uur. Reserveer van te voren kaarten op www.fortenfestival.nl

Datum Locatie Film Prijs
Vr 2 september Linielanding (Nieuwegein) Burnt € 7,50
Za 3 september Restaurant Vroeg (Bunnik) The Revenant € 5
Za 10 september Lunet aan de Snel (Schalkwijk) The Imitation Game € 10

Fortenfestival waterliniemuseum