woensdag, 14 december 2016 07:29

Lezing: Planten en dieren, in en rond de vijver

Midden in de winter gaan we het water op! Tenminste: als je een vijver in je tuin hebt (of er misschien eentje wil aanleggen). Dinsdag 17 januari(2017) gaat Frans van der Graaf in op het planten- en dierenleven in en rond de vijver. 

 Voorafje van Frans: 'Er is veel, heel veel te vertellen over de vijver in je tuin. Vanavond gaan we het hebben over een aantal hoofdzaken. Op internet is genoeg te vinden over de aanleg van vijvers. Daar ga ik het dit keer niet over hebben. De nadruk in mijn verhaal ligt op de natuurlijke vijver met zijn bewoners: de vissen, kikkers, salamanders en waterplanten plus de vragen die daarover bestaan. Vragen over troebel water, groen water, draadalgen, waterlelies die te groot worden, niet meer bloeien of boven komen drijven, over onderwaterplanten die de hele vijver overwoekeren of juist dood gaan, over eendenkroos, reigers en nog meer.

Een vijver in de tuin is vooral om van te genieten. Soms zul je op je knieën en met je neus op het wateroppervlak moeten kijken om al dat dierenleven onder water te kunnen zien. Wat makkelijker zichtbaar zijn de populaire vijverplanten als waterlelie, dotterbloem, kattenstaart, snoekkruid, de prachtige zwanebloem en natuurlijk de belangrijke zuurstofplanten. Bij het dierenleven hebben we het vooral over vissen, kikkers salamanders en insekten, maar ook over andere en minder gewenste gasten als reigers, egels, eenden en katten.

Tot slot vertel ik over het onderhoud van de vijver door de seizoenen heen. Uw vragen bepalen de invulling van het vervolg van de avond. Ik ga er geen saaie diavoorstelling van maken, maar een avond waar u wijzer van wordt als het gaat om alles wat met planten en dieren rond de vijver te maken heeft. Tot ziens!'

De lezing vindt plaats op dinsdagavond 17 januari 2017 vanaf 20.00 uur in het NME-centrum aan de Keercamp 13 te Houten. De entree is gratis voor Groei 7 Bloei-leden, andere bezoekers betalen drie euro.