zondag, 18 december 2016 09:46

Kennisbijeenkomst Postcoderoos: duurzame energieopwekking met de buurt

Zonne-energie op je dak  samen met bewoners uit de buurt, iets voor jou?  Op donderdag 2 februari  organiseren  Programmabureau Utrecht-West en Gebiedscoöperatie O-gen een kennisbijeenkomst voor agrariërs uit de provincie Utrecht.

Daarin vertellen we wat de Postcoderegeling inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken. Ook laten we ervaringsdeskundigen aan het woord. Aan het einde van de bijeenkomst weet je of de Postcoderegeling mogelijkheden biedt voor jouw agrarisch bedrijf. Je bent vanaf 19:45 van harte welkom op Boerderij Fortzicht, Voordorpsedijk 35, Groenekan. Aanmelden kan via het inschrijfformulier.

Wat houdt de Postcoderoosregeling in?

De postcoderoosregeling (ook wel Regeling Verlaagd Tarief genoemd) is bedoeld om duurzame energieopwekking te stimuleren. In de meeste gevallen gaat het om zonnepanelen, maar ook andere vormen van duurzame opwekking zijn mogelijk. Met deze financiële regeling is het voor bedrijven en bewoners  in de omgeving mogelijk om te investeren in zonne-energie op een gezamenlijk dak. De opbrengst wordt  verrekend met de energierekening thuis of op het bedrijf.  Door deze landelijke regeling kun je samen met bewoners en bedrijven in de omliggende postcodegebieden op een financieel rendabele manier aan de slag met lokaal en duurzaam geproduceerde energie.

Energie opwekken economisch interessant

De kennisbijeenkomst Postcoderoos  is onderdeel van het project Energieneutrale Melkveehouderij. In de provincie Utrecht werken we de komende vijf jaar toe naar een energieneutrale melkveehouderij.  De inzet is dat de melkveesector in 2020 een kwart van de elektra verbruikt van 2014. De rest is bespaard of door de sector zelf duurzaam opgewekt. Duurzame energie opwekken is op veel bedrijven economisch interessant. Het versterkt  het bedrijf, niet alleen door de lagere kosten maar speelt ook in op belangrijke milieu- en maatschappelijke vraagstukken. De bijeenkomst is echter niet alleen interessant voor melkveehouders. Ook agrariërs uit andere sectoren zijn van harte welkom, net als de lokale energiecoöperaties/-initiatieven.

Voor wie is de Postcoderoosregeling interessant?

De postcoderoos regeling is interessant voor;

  • agrariërs die via het leveren van duurzame energie de band tussen het eigen bedrijf en omgeving willen versterken,
  • agrariërs die meer duurzame stroom op hun bedrijf produceren of kunnen produceren dan ze zelf verbruiken,
  • agrariërs die wel willen investeren in duurzame energieopwekking maar dit nu zelf niet kunnen/willen financieren,
  • agrariërs die SDE+ subsidie hebben aangevraagd maar zijn afgevallen en toch zonne-energie willen realiseren op hun dak.

Aanmelden voor de bijeenkomst

De bijeenkomst wordt georganiseerd door LaMi, Gebiedscoöperatie O-gen en Programmabureau West, in samenwerking met Natuur en Milieufederatie Utrecht, die kennis en ervaring heeft met de regeling. Wil je weten of de Postcoderoosregeling voordelen heeft voor jou, meld je dan nu aan voor de bijeenkomst.

Voor meer informatie over energie opwekken en besparen  kun je terecht  op onze website lami.nl. of kijk op hieropgewekt.nl voor meer informatie over de Postcoderoosregeling.