woensdag, 01 februari 2017 14:52

C.O.V. IJsselstein geeft concert in Houten

De Christelijke OratoriumVereniging IJsselstein is dit jaar een eeuw jong. Begonnen op 21 februari 1917 als 'Zanglust', heeft het koor zich ontwikkeld tot een koor wat jaarlijks een groot klassiek koorwerk uitvoert. Dit jaar laat het koor zich in de regio zien, en bezoekt op 24 maart Houten. 

In een eeuw gebeurt veel. In een speciaal voor deze centennial uitgegeven brochure wordt de geschiedenis beschreven. Zo komt in 1929 een kinderkoor de vereniging versterken, onder de welluidende naam 'Zanglusts voorbereiding'. Optredens voor de radio, stilzwijgen in de oorlog, een koninklijke erepenning bij het 75-jarig jubileum, het passeert allemaal de revue. Ook ontbreken de ontwikkeling van een eigen podium en de koorkleding niet. In de loop van de eeuw wordt de imposante basiliek van IJsselstein het vaste onderkomen voor de jaarlijkse uitvoering. 

De eeuweling laat natuurlijk deze verjaardag niet ongemerkt voorbij gaan. Het vaste concert in het najaar kent extra feestelijke muziek met Lobgesang van Mendelssohn en de mis van Schubert. Maar daarnaast gaat het koor in het voorjaar op tournee in de regio. In de jubileumbrochure merkt de voorzitter van het koor, Herman Beeuwkes op: 'zingen kun je samen doen, het verbindt, je luistert naar elkaar, er ontstaat samenspel.' Die boodschap wil de COV dit jaar feestelijk laten horen in de omgeving van IJsselstein in Houten en Montfoort, plaatsen waar ook koorleden wonen. Voor deze concerten is een programma vastgesteld met highlights uit het repertoire van voorgaande jaren. Van Bach tot Brahms, Rossini tot Rutter, Mendelssohn tot Messiah: het concert belooft zowel een feest van herkenning als een ontdekking van onbekendere klassieke koormuziek te worden. Om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met deze muziektak van sport zijn de kosten voor de concerten zo laag mogelijk gehouden. Ieder kan het feest met de honderdjarige meevieren voor 12,50 euro. 

Nadere gegevens voor het concert in Houten: 

Vrijdag 24 maart, 
Gereformeerde Kerk 'het Kruispunt', 
Het Spoor 51, 3994 AC Houten.
Aanvang 20.00 uur. Prijs €12.50

COV IJsselstein o.l.v. Bas van den Heuvel
Sopraan: Lauren Armishaw
Piano: Hans Erik Dijkstra

Kaarten vanaf half februari verkrijgbaar in de Fakkel op het Rond, of de Readshop in Castellum. Voor het concert zijn ze ook in het kerkgebouw verkrijgbaar.