maandag, 10 april 2017 12:00

Vier de lente op het Eiland van Schalkwijk

Vier de lente op het Eiland van Schalkwijk © Peter van Wieringen

Op steenworp afstand van Houten ligt het 'Eiland van Schalkwijk’. Dit afwisselende gebied heeft verrassend veel te bieden. Nu de lente is begonnen, hebben bezoekers van het eiland volop keuze in leuke activiteiten. Haal een gratis recreatiekaart en ga op stap!

Wandelen, fietsen en kanoën

Het Eiland van Schalkwijk dankt zijn naam aan de begrenzing door de rivier de Lek, het Amsterdam-Rijnkanaal en het Lekkanaal. Dit open en groene gebied heeft prachtige fiets- en wandelroutes. Er zijn klompenpaden, VVV-routes en er is nu ook een NS-wandelroute van station Houten-Castellum naar station Culemborg. Van mei tot en met september brengt het Liniepontje fietsers en wandelaars over de Lek. Ook met de kano kun je het Eiland verkennen: de Toeristische Kanobond heeft een mooie route gemaakt. En voor een welverdiende pauze kunnen bezoekers terecht bij horecagelegenheden, rustpunten en verkooppunten van streekproducten.

Volop lente-activiteiten

Het Eiland biedt bezoekers ook de forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie staat op de nominatie om in 2019 UNESCO Werelderfgoed te worden. Enkele forten zijn dagelijks open voor publiek, zoals Werk aan de Groeneweg, Werk aan de Korte Uitweg en Werk aan de Waalse Wetering. Op Fort Honswijk zijn elke 2e en 4e zondag van de maand rondleidingen (zie www.forten-honswijk-everdingen.nl). Op Tweede Paasdag 17 april is er een paasbrunch op fort Honswijk en kunnen kinderen paaseieren zoeken op fort Werk aan de Korte Uitweg. Kijk voor activiteiten op de forten op www.forten.nl. Andere activiteiten zijn de Lentemarkt (13 mei), Bokkenhokbouwwedstrijden (25 mei), Dorpendag (4 juni) en de Linieloop (18 juni).

Gratis recreatiekaart

VVV Kromme Rijnstreek, Stichting ter Promotie Eiland van Schalkwijk en de gemeente Houten zetten zich samen in voor de promotie van het gebied. Zo is er een recreatiekaart gemaakt van het Eiland van Schalkwijk. Daarin staan alle fiets-, wandel- en kanoroutes, de activiteiten en leuke plekken op het Eiland. De recreatiekaart en nog veel meer informatie voor de toerist en recreant is gratis verkrijgbaar bij:

  • het VVV-agentschap, Onderdoor 80 in Houten (bij station)
  • het VVV-informatiepunt en Toeristisch Overstappunt ‘De Linielanding’ (langs de A27) in Nieuwegein.
  • het VVV-informatiepunt en Toeristisch Overstappunt bij ‘Pand Pannenkoek’ in Schalkwijk (vanaf medio mei).

Kijk voor meer informatie op de website van VVV Krommerijn. Daar staat ook de Uit-agenda.