zondag, 14 mei 2017 13:22

Ooievaars in Schalkwijk

De familie Koppers aan de Provinciale weg zorgt voor een ooievaarsnest. Het is steeds weer een hele bijzondere tijd waar we steeds naar uitkijken: de maanden februari / maart. We zorgen dat alles weer in gereedheid gebracht is om ooievaars weer de toplocatie te kunnen aanbieden.

Het mannetje ooievaar is meestal een week eerder dan het vrouwtje ooievaar, het mannetje was op 24 februari terug op het nest en het vrouwtje 5 dagen later en wel op 1 maart. 

Tot onze verbazing waren het 2 andere ooievaars dan afgelopen jaren, waarschijnlijk is het vorige paar omgekomen. Dat gebeurt wel vaker tijdens hun lange reis die ze elk jaar vliegen om niet de koude wintertijd in Nederland te moeten doorbrengen en lekker naar een warm land te gaan. Het stel wat nu op het nest verblijft is een jong stel ooievaars van 3 jaar oud. Het mannetje is geboren op 16-06-2014 in 3A Kerkweg, Schoonrewoerd. De ooievaars hebben hun nest verder afgebouwd en het eerste ei werd gelegd 28 maart.

De broedtijd is 32 dagen na het 2e ei, er zijn dit jaar 5 eieren. De eerste 2 eieren gingen open op 30 april. Daarna volgden er nog drie. Voorlopig 5 kuikens in het nest en we hopen op goed weer, want als ze zo jong zijn kunnen ze slecht tegen koud en nat weer. En nu maar wachten hoeveel er uit gaan vliegen over ongeveer 2 maanden.

U ziet ze vast binnenkort vliegen!