woensdag, 14 juni 2017 09:47

Eerste hulp bij landschap op je mobiel

 Daar sta je dan, met een scherpe zaag in de aanslag, handschoenen aan, stofbril op en een flink uitgegroeide houtsingel voor je neus. Je voelt je stoer en wilt beginnen met snoeien. Dan slaat de twijfel toe: “Eigenlijk best zonde, toch?

Welke bomen moet ik laten staan? Ze zien er allemaal zo gezond uit.” En dan: “Waar moet ik precies beginnen met zagen? Bij de stam is de tak veel dikker.”

Wat?

Praktische instructies voor landschapsbeheer en aanleg vind je op de nieuwe website www.krommerijnlandschap.nl. Alles wat je nodig hebt in maximaal drie muisklikken. Voor alle landschapselementen zijn er foto-instructies, zodat je in één oogopslag ziet wat de bedoeling is.

Voor wie?

De website is een digitaal naslagwerk voor iedereen, die werkt aan landschap en natuur op particulier terrein in de Kromme Rijnstreek. Naast de instructie voor aanleg en onderhoud vind je ook overzichten van plantmateriaal, loonwerkers, vrijwilligersgroepen en subsidiemogelijkheden om je te helpen bij de uitvoering. Handig voor bewoners, ondernemers, vrijwilligers en adviseurs.

Knotwilgtakken zaag je in twee keer. Zo voorkom je dat de boom inscheurt. Handzaagwerk geeft nette snoeiwonden.

Met kettingzaag snoeien geeft grotere kans op lelijke zaagwonden.

3.2 Handzaagwerk geeft nette snoeiwonden. 3.3 Met kettingzaag snoeien grotere kans op lelijke zaagwonden

En de landschapscoördinator dan?

De website is ook handig voor het werk van de landschapscoördinator. Als je zijn hulp vraagt kan hij zijn advies beperken tot de dingen die niet online staan. Zo blijft er meer tijd over voor maatwerk en projecten.

Ook adviseurs en gemeenteambtenaren kunnen gebruik maken van de site.

“Hoe ontwerp ik mijn erf?” is een actuele vraag. Veel mensen hebben te maken met veranderingen op het erf: nieuwbouw of nieuwe functies. Met erfbeplanting zorg je dat gebouwen en groen een mooi geheel vormen. Een landschapsplan versterkt je vergunningaanvraag als je iets wilt bouwen. Bij een functiewijziging of een principeverzoek is landschappelijke inpassing zelfs verplicht. Op de website vind je per landschapstype tips voor de opbouw van je erf.

De nieuwe website sluit aan bij de wens van gemeenten om bewoners beter te helpen bij hun eigen initiatieven. Niet voor niets is de slogan van stuurgroep Kromme Rijnlandschap: “Samenwerken aan landschap op particulier terrein”.

Kortom

Nu je deze hulp online weet te vinden, kun je je werk rustig voorbereiden bij de open haard. Lekker relaxed met de tablet op schoot. Je kunt alle instructies rustig doornemen en opslaan als favoriet in je telefoon. In het veld hoef je alleen de details erbij te pakken, die je gemakkelijk vergeet.

En nu?

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief op www.krommerijnlandschap.nl. En probeer onze website uit.

De perfecte website bestaat niet. Voor de landschapscoördinator is het vooral belangrijk dat je snel de informatie kunt vinden die je zoekt. Vandaar dat we graag een tijdje proef draaien en van jou horen wat je van onze nieuwe site vindt.