maandag, 25 september 2017 16:05

Energiechallenge voor Utrechtse melkveehouders

Het project ‘Efficiënt op weg…’ start een energiechallenge voor Utrechtse melkveehouders. Doel is voornamelijk om deelnemers bewust te maken van het energiegebruik op het bedrijf. 

Elke melkveehouderij in Utrecht kan meedoen en er zijn mooie prijzen te winnen.

Maar ook deelnemers die geen prijs winnen, worden er beter van. Energiebesparing is namelijk winst; voor de eigen portemonnee en voor het milieu.

Zelf aan de slag

In het traject Energieneutrale Melkveehouderij krijg je op veel verschillende manieren informatie over hoe anderen aan energiebesparing werken, maar ook over wat je op jeeigen bedrijf kunt doen. Omdat wij vinden dat iedereen aan energiebesparing kan werken, dagen we je graag uit om mee te doen met onze challenge. Door gedurende één jaar elke maand je energiestand door te geven, maak je kans op mooie prijzen. En het geeft jezelf natuurlijk inzicht in waar je staat.

Prijzen te winnen

In oktober starten we de challenge, schrijf je dus nu in! Door mee te doen maak je kans op één van de tien 3-fasen-tussenmeters geplaatst op een plek op een bedrijf naar keuze. Tevens maak je kans op de hoofdprijs: een waardecheque ter waarde van 1000 euro voor energie-investeringen.

De challenge

Gedurende de looptijd van de challenge ontvang je nieuwsbrieven met tips en resultaten van het gemiddelde energiegebruik van de deelnemers. Je kunt je opgeven voor de challenge door een mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je ontvangt dan vlak voor de start van de challenge een herinneringsbericht en verdere instructie.

Traject Energieneutrale Melkveehouderij

De challenge is onderdeel van het traject Energieneutrale Melkveehouderij. De inzet is dat de melkveesector in Utrecht in 2020 een kwart van de elektra verbruikt van 2014. De rest is bespaard of door de sector zelf duurzaam opgewekt. Het traject maakt deel uit van de Agenda Vitaal Platteland. De provincie Utrecht, gebiedscoöperatie O-gen en programmabureau Utrecht-West werken daarin samen aan een krachtig en vitaal landelijk gebied. Waar iedereen nu, maar ook in de toekomst van kan genieten en waar ondernemers blijvend een gezond bedrijf kunnen runnen.

Efficiënt op weg…

De adviesbureaus CLM, K&G, Van der Vaart, Van Wijk en Agrarisch Handels- en adviesbureau Wijsman organiseren de challenge met steun van provincie Utrecht en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Onder de naam Efficiënt op weg… organiseren zij activiteiten om de weg richting een energieneutrale melkveehouderij onder de aandacht te brengen.

Meer weten? Verken de mogelijkheden op www.lami.nl.