zondag, 11 februari 2018 16:40

In de hoogte en buiten de Rondweg: Bouwen in Houten

Op donderdag 8 februari vond een stadsgesprek plaats over een studie naar alternatieve bouwmogelijkheden in Houten na 2040. Op de bijeenkomst waren zo’n 150 Houtenaren afgekomen. 

Na de presentatie van de stedenbouwkundige verkenning vonden levendige discussies plaats, waarbij duidelijk werd dat de aanwezigen zich zeer betrokken voelen bij dit onderwerp.

De verkenning, uitgevoerd door het bureau van Marco Broekman, gaat uiteraard uit van de demografische ontwikkelingen in Houten, waarbij natuurlijk vooral de vergrijzing domineert. De onderzoeker gaf duidelijk te kennen, dat wanneer we weinig of niets doen, er voor ouderen, jongeren, of mensen met een krappe beurs geen plek in Houten meer zal zijn. De bandbreedte van de door de onderzoeker opgestelde modellen loopt van  400 tot 12.400 woningen. Het bureau heeft de modellen uitgewerkt in een vijftal denkrichtingen, die basis kunnen zijn van de discussie over de toekomst van Houten.

De verkenning geeft een duidelijk zicht op de (on-)mogelijkheden van meer woningbouw in Houten. Omdat uitgegaan wordt van het groen houden van het Kromme Rijn gebied zijn er 3 prominente mogelijkheden tot uitbreiding:

    •  Verdichting binnen de Rondweg, met name hoogbouw bij het Rond/De Slinger;
    • Uitbreiding richting het Noorden (Oud-Wulven/Doornkade)
    • Uitbreiding richting het Noordoosten (Richting Odijk).

Zoals gezegd zijn de mogelijkheden uitgewerkt 5 denkrichtingen, waarbij in de denkrichting Conserveren (alles bij het oude houden) de minste mogelijkheden biedt (400 woningen) en de HOV-tangent (met name Doornkade en Oud-Wulven) de meeste (tot 12.400 woningen).
In het stadsgesprek ging het er vooral over hoe en welke mate het karakter van Houten bewaard kan blijven en dan kom je al snel op laagbouw en ruimte voor (veel) groen. Gelukkig werd er ook gewezen op de vormgeving (beter mooie hoogbouw dan lelijke laagbouw). Wel bleken de deelnemers ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren en dat het niet zo kan zijn dat Houten geen plaats voldoende heeft voor ouderen en jongeren. Al me al een boeiende en eerste discussie over de toekomst van Houten. Na de verkiezingen wordt de verkenning uitgewerkt in een visiedocument. Ook dan zal er weer veel discussie gevoerd worden.
De PvdA is van mening dat er veel woningen nodig zijn om ouderen, jongeren en mensen met krappe beurs een plek te bieden. Deze verkenning geeft aan dat de mogelijkheden er zijn en daar zijn we als PvdA erg gelukkig mee.

Klik hier voor de hele presentatie over de verkenning beschikbaar.

Hoe zijn we hier gekomen?
Onder verantwoordelijkheid van PvdA-wethouder Jocko Rensen is enige tijd geleden de Woonvisie 2025 opgesteld, waarmee de Gemeenteraad unaniem heeft ingestemd. Kern van de Woonvisie is de herstructurering van de sociale huursector (van dure sociale huur naar betaalbare huur) en de bouw van 1.800 woningen op nog resterende locaties binnen de Rondweg. Die 1.800 woningen zijn echter bij lange na niet voldoende om aan de vraag naar betaalbare woningen en woningen bepaalde groepen als ouderen en jongeren te voldoen. Mede op initiatief van de PvdA-fractie heeft de Raad daarom opdracht gegeven voor deze stedenbouwkundige studie naar alternatieve bouwmogelijkheden.  Om het hele spectrum van mogelijkheden in beeld te krijgen werden geen randvoorwaarden meegegeven.