zondag, 19 april 2020 12:03

Bestrijden van de eikenprocessierups

In Nederland zijn de eerste eikenprocessierupsen alweer gesignaleerd. Dit betekent dat ze ook in Houten binnenkort verschijnen. Raak de rupsen niet aan! De brandhaartjes van de rups kunnen zorgen voor pijnlijke jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen.

Binnenkort laten we een gespecialiseerd bedrijf de rupsen bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel. We doen dit alleen op plaatsen waar veel mensen in aanraking kunnen komen met de eikenprocessierups.

Door het doden van de rupsen in een vroeg stadium voorkomen we overlast en gezondheidsproblemen. De rupsen hebben nu nog geen brandharen, die krijgen ze pas in een later stadium. Daarnaast controleren we eikenbomen op aanwezigheid van nesten en maken een planning voor het wegzuigen. Door deze manier van bestrijden, beperken we het aantal rupsennesten. De nesten die daarna toch nog ontstaan laten we wegzuigen en afvoeren naar een erkend verwerkingsbedrijf.

Onder de downloads vindt u situatietekeningen van de locaties waar ze binnenkort preventief gaan spuiten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Het gaat hier om de eiken bij:

  • De Lange Uitweg
  • De Binnentuin
  • Sportpark Wulven.

Mezen- en vleermuiskasten

Ook zetten wij 160 mezenkasten en 40 vleermuiskasten in om de rups te bestrijden. Kooolmezen en vleermuizen zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De koolmezen eten de rupsen op. De vleermuizen eten de motten op zodra de rupsen zich verpoppen naar vlinder.

Klachten

Bent u in aanraking geweest met de rupsen? En heeft u klachten als jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen en luchtwegen? Neem dan contact op met uw huisarts

Heeft u rupsen in uw tuin?

Heeft u last van rupsen op uw eigen terrein? Wij kunnen u adviseren over de juiste wijze van verwijderen. De kosten voor het verwijderen moet u wel zelf betalen.

De gemeente laat de rupsen in bomen van de gemeente of in gemeenteplantsoenen verwijderen.

Vragen

Heeft u vragen? Kijk op de site van het kennisplatform processierups https://processierups.nu/ of op www.houten.nl/plagen. U kunt ook contact opnemen met William van Meeteren via
(030) 63 92 611 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer in deze categorie: « Herplant 28.000 bomen Waalse Bos