zaterdag, 10 februari 2024 12:43

Liniepont gaat elektrisch varen

De Liniepont, het fiets- en voetveer over de Lek, wordt dit jaar vervangen en is vanaf Koningsdag volledig emmissieloos en duurzaam. De nieuwe elektrische pont vaart tussen Werk aan het Spoel, Fort Everdingen en Werk aan de Groeneweg, allemaal onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

Op een zomerse dag kunnen de accu’s volledig draaien op opgewekte energie van zonnepanelen. De Liniepont is de laatste in een reeks van zeven elektrische veren. In 2024 vaart de hele vloot van Uit®waarde elektrisch met uitzondering van de Waalponten. De verduurzamingsslag kwam tot stand in samenwerking met de oevergemeenten Culemborg, Houten en Vijfheerenlanden en met steun van de provincie Utrecht.

De drie oevergemeenten en de Provincie Utrecht bezochten de scheepswerf en namen een kijkje bij de bouw van de nieuwe pont. De Liniepont gaat met de start van het vaarseizoen op zaterdag 27 april volgens het vaarschema varen. Hiervoor zal de nieuwe pont nog gedoopt worden en een 1e vaart hebben.

De Liniepont, zonder uitstoot, draagt bij aan de realisatie van de ambities van gemeenten en provincie om de kwaliteit van het toerisme en de leefomgeving te verbeteren. Zo worden de recreatieve routenetwerken in de provincies Gelderland en Utrecht voor fietsers en wandelaars verbonden en is het veelzijdige Waterlinielandschap optimaal te beleven.

Gemeente Houten, Wouter van den Berg, wethouder: “Met een nieuwe, zuinige en duurzame pont langs de Hollandse Waterlinies, wat wil je nog meer!”.

Gemeente Culemborg, Daphne Bijvoet, wethouder: “Met de nieuwe Liniepont is dit méér dan een overtocht, je kunt, hier tussen de forten, de rivier echt beleven.”

Gemeente Vijfheerenlanden, Ton van Maanen, wethouder: “Met een geluidloze pont kunnen de geluiden uit de natuur nog beter tot je doordringen”.

Provincie Utrecht, Tomasz E. Jaroszek, programmamanager Hollandse Waterlinies: “Als beheerder van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies dragen we graag bij aan de duurzame en stille Liniepont in dit prachtige, unieke landschap”.

Mevrouw Willy van Selm, kaartverkoper van de Liniepont: “Ik vind het een eer en kijk er naar uit om de pont later in dit jaar te mogen dopen”.

Directeur Kwakernaak van Uit®waarde: “In 2023 gaven we opdracht aan Sepers Group BV en Huisman Etech Expert voor de bouw van nog eens één elektrische veer voor onze verenvloot. Deze partijen hebben al vier elektrische veren volgens geheel nieuw ontworpen concept voor ons gebouwd. Dit is een goede ontwikkeling, omdat Uit®waarde erin geslaagd is haar verenvloot (op de drie Waalponten na) te verduurzamen. Daar zijn we als Uit®waarde bijzonder trots op.”