woensdag, 04 februari 2015 20:42

Stichting Weidevogelbeheer Eiland van Schalkwijk

In februari 2015 wordt de Stichting Weidevogelbeheer Eiland van Schalkwijk opgericht. Deze Stichting gaat de 10 hectare in ’t Waal beheren die de gemeente Houten in 2014 kocht als compensatie voor het verloren gegane weidevogelgebied bij de Meerpaal.

Weidevogelreservaat-'t-Waal

Op deze manier kan het voor weidevogels meest optimale beheer gevoerd worden. De Stichting gaat voor het beheer samenwerken met één of enkele boeren op het Eiland van Schalkwijk. Het beheer moet er toe leiden dat het op dit stuk land miegelt van weidevogels als grutto en tureluur. En we dromen ervan dat ook de nog kritische weidevogels als watersnip en zomertaling zullen neerstrijken. Laat maaien, een kruidenrijke grasvegetatie, veel nattigheid in het vroege voorjaar zijn de hoofdingrediënten van het beheer.

In de zomer en het najaar is er ruimte voor het winnen van ruwvoer en het weiden van koeien of pinken. De wandelaars en kanoërs langs en op de Schalkwijkse Wetering kunnen in het voorjaar van deze vogels genieten.

Het stichtingsbestuur bestaat uit Jan Buys (vz), Jaap ten Boer (penningmeester), Esther Christenhuis (secretaris), Arjen Vernooy en Peter Peek. Het bestuur heeft zo banden met de Milieuwerkgroep Houten, Weidevogelwerkgroep en de ANV Kromme Rijnstreek. Een groepje enthousiastelingen (technische commissie) gaat straks het beheer begeleiden: Tijmen Blokhuis, Ben de Kruijff, Peter Peek. Dit groepje mag nog groeien. Peter Peek is vanuit dit groepje het eerste aanspreekpunt voor boeren en anderen.

Er hebben zich inmiddels boeren gemeld voor de samenwerking, de komende weken wordt duidelijk met wie we het beheer vorm gaan geven.

De Stichting werkt graag samen met de weidevogelwerkgroep. De Technische commissie kan nog versterking gebruiken. Er zijn regelmatig klussen te doen, op korte termijn (februari) is dat het plaatsen van een elektrisch raster om vossen buiten de deur te houden. Later dit jaar moeten één of meer keren de handen uit de mouwen om zuring aan te pakken.

We organiseren daarvoor werkdagen. Wil je meehelpen: neem contact op met Peter Peek, 06-23664105. In het broedseizoen organiseren we graag een keer een excursie voor de weidevogelwerkgroep om te zien wat de weidevogels van onze inspanningen vinden.