donderdag, 27 augustus 2015 16:40

Buurtbemiddeling Houten niet meer weg te denken

Buurtbemiddeling Houten niet meer weg te denken Charles Verwimp - Omroep Houten

Op 1 januari 2014 is het project Buurtbemiddeling Houten van start gegaan. De 14 getrainde vrijwillige buurtbemiddelaars en hun coördinator hebben Buurtbemiddeling Houten inmiddels stevig op de kaart gezet.

Dit bleek uit een onlangs gehouden evaluatie. Buurtbemiddeling wordt gefinancierd door Viveste en gemeente Houten. De bijdrage van Viveste is voor de komende jaren zeker gesteld. Het voortbestaan hangt nu af van de voortzetting van de financiële bijdrage van gemeente Houten.

Buurtbemiddeling past goed in deze tijd

Taken die eerder bij de overheid lagen gaan terug naar de burger. Dat geldt ook voor het oplossen van burenruzies. Buurtbemiddeling wordt al in meer dan de helft van de gemeenten ingezet. Vrijwillige buurtbemiddelaars zetten zich belangeloos in om andere inwoners te helpen. De meeste klachten gaan over geluidsoverlast, overhangende takken, rookoverlast en overlast van dieren.

Zelfredzaamheid om hulp in te roepen neemt toe

Steeds meer bewoners zoeken zelfstandig naar een oplossing bij burenoverlast, zonder zich direct als vanzelfsprekend te wenden tot instanties als woningcorporatie en politie. Dit bespaart tijd en inspanning voor deze organisaties. Sinds de oprichting van buurtbemiddeling Houten, kwamen er 93 meldingen binnen. De helft daarvan meldde zichzelf hiervoor aan. Dat betekent dat veel Houtenaren zelf het initiatief nemen om hun leefsituatie te verbeteren. Landelijke cijfers vanuit het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) geven aan dat in 2007 nog maar 23% van de aanmeldingen direct van de bewoners zelf kwam.

Buurtbemiddeling werkt echt

Met vrijwillige buurtbemiddelaars  wordt een conflict meestal duurzamer opgelost dan dat een instantie zoals Viveste of de politie er aan te pas moet komen. Het percentage opgeloste zaken lag in Houten vorig jaar op 79%.

Wilt u meer informatie over buurtbemiddeling Houten?

Bel of mail naar Frieda Boekel, coördinator buurtbemiddeling; 06-460 138 50 op dinsdag en donderdag of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.problemenmetjeburen.nl

Media

Charles Verwimp - Omroep Houten