maandag, 01 februari 2016 12:13

Houten aan vooravond van veranderende woningmarkt

Het Houtense college van b. en w. koerst de komende 10 jaar op het realiseren van ongeveer 1.800 woningen. De focus ligt dan vooral op huizen voor gezinnen en ouderen.

Ook betaalbare sociale huurwoningen en het combineren van wonen en zorg staan hoog op de prioriteitenlijst. Dit staat in de concept-woonvisie 2016-2025, die het college deze week vaststelde.

De koers is bepaald na consultatie van inwoners en vele organisaties. De basis van de woonvisie is het woningbehoefteonderzoek in 2015. Duidelijk is dat door demografische ontwikkelingen de bevolkingssamenstelling en woningbehoefte flink verandert. Vooral na 2025 gaat Houten fors vergrijzen. Het aantal huishoudens neemt iets toe, maar deze zullen kleiner zijn.

Volgens het onderzoek is er tot 2025 een woningbehoefte van ongeveer 1.800 huishoudens. Driekwart van deze behoefte komt uit Houten en een kwart uit de regio. De vraag bestaat uit 1.100 eengezinswoningen en 700 gelijkvloerse woningen. Het college verwacht tot 2025 grotendeels aan deze vraag te kunnen voldoen door tussen de 800 en 1.000 huizen te bouwen. De rest van de woningen moet er komen door het ombouwen van kantoren, maatschappelijk vastgoed en woningen

Om op al deze ontwikkelingen te kunnen inspelen, heeft het college vier centrale thema’s benoemd.

Diversiteit, keuzevrijheid en duurzame woonwens ondersteunen

Houten wil zoveel mogelijk tegemoet komen aan de woonwensen van haar inwoners, als deze bijdragen aan de verhoging van kwaliteit en duurzaamheid van koop- en huurwoningen. Inwoners moeten hun wooncarrière in Houten kunnen realiseren. Dat betekent dat er voldoende aanbod in de meeste woningtypen en prijsklassen moet zijn. Om deze diversiteit te bereiken staat de gemeente open voor initiatieven van particulieren.

Focus op huisvesting van gezinnen en ouderen

Houten wil een levendige gezinsgemeente blijven. Een groot deel van de toekomstige woningbehoefte komt van gezinnen. Hierin kunnen nieuwbouwwoningen voorzien. Tegelijkertijd vergrijst Houten en zal na 2025 een forse vraag naar (gelijkvloerse) ouderenwoningen ontstaan. Daarom komen er gaandeweg meer woningen voor ouderen en eenpersoonshuishoudens. Voor jongeren ontstaan kansen door de bouw van gelijkvloerse (veelal kleinere) woningen bij transformatie van kantoren en via doorstroming op de woningmarkt. En uiteraard is er uitwisselbaarheid: gelijkvloerse kleinere woningen kunnen aantrekkelijk zijn voor zowel ouderen als jongeren.

Voldoende en betaalbare sociale huurwoningen

In Houten is behoefte aan ongeveer 5.000 sociale huurwoningen. Nu voldoet de woningvoorraad van Viveste voor een groot deel (circa 80%) niet aan het huidige rijksbeleid voor de huisvesting van huishoudens met lagere inkomens. Een flink deel van de Viveste-woningen is namelijk van zo’n hoog niveau (kwaliteit, oppervlak en mogelijke huurprijs), dat dit eerder geschikt is voor huishoudens met hogere inkomens. Viveste zal dus veel van haar woningen moeten aanpassen. Dat kan door een combinatie van nieuwbouw van vooral kleinere wooneenheden, splitsing van eengezinswoningen en door verkoop van woningen. Dit veranderproces gaat een aanzienlijke tijd duren.

Wonen en zorg

De vergrijzing gaat op weg naar 2025 en tussen 2025-2040 enorm toenemen. Mensen met een zorgvraag blijven nu langer thuis wonen. Dat heeft gevolgen voor het wonen en de woonomgeving. De gemeente wil het makkelijk(er) maken om een woning geschikt te maken voor ouderen en mensen met een beperking. Een uitdaging hierbij is om zorg en ondersteuning dichtbij te realiseren. Daarnaast wil de gemeente zorgen voor voldoende aanbod van beschermd en verzorgd wonen (bijvoorbeeld ouderen die gebruikmaken van verpleging of verzorging in een nabijgelegen zorgsteunpunt, zoals een verzorgingshuis).

Hoe verder?

De concept-woonvisie 2016-2025 staat 16 februari op de agenda van het Rondetafelgesprek. Op 8 maart neemt de gemeenteraad een besluit. Daarna maken de gemeente en woningcorporatie Viveste afspraken over de uitvoering van de woonvisie. De tussenevaluatie van de visie is voorzien in 2020. Uitgebreide informatie over de totstandkoming van de woonvisie leest u op de projectpagina.