woensdag, 25 mei 2016 11:35

Ouderen willen betaalbaar wonen

Hoe willen ouderen over 5 jaar wonen en wat is er allemaal mogelijk? Over dit thema organiseerde Viveste op 24 mei een wooncafé voor 65 plussers die een eengezinswoning van Viveste huren. De belangstelling was overweldigend. Binnen 3 dagen waren alle 50 plaatsen bezet. Het is duidelijk dat dit onderwerp leeft. Onder het genot van een kopje thee of koffie en wat lekkers werd van gedachten gewisseld.

Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dat kan in de huidige woning of in een woning die meer geschikt is voor senioren. Daar ging het eerste deel van de bijeenkomst over.

De aanwezigen dachten na over hun droomhuis, de voor- en nadelen van hun huidige woning en de voor- en nadelen van verhuizen. Hieruit bleek dat een aantal mensen zeer tevreden is over de huidige woning, maar dat een aantal mensen toch problemen begint te krijgen met de trap en het onderhoud aan de tuin. Ouderen zijn huiverig om te verhuizen omdat zij dan een goedkope eengezinswoning inruilen voor een duurder appartement. Onzekerheid over het pensioen en de kosten voor zorg maken de financiële toekomst onzeker.

Viveste presenteerde het woningbezit dat geschikt is voor senioren. De mogelijkheden variëren van wonen in de wijk tussen jongeren en gezinnen, in één gebouw met andere ouderen wonen tot zelfstandig wonen met een zorgvraag (beschut wonen). Ook de voorrangsregeling voor senioren die in een eengezinswoning wonen werd toegelicht.

Comfort en veiligheid

In het tweede gedeelte was aandacht voor woningaanpassingen en thuistechnologie. Met kleine, eenvoudige hulpmiddelen kan veel comfort en vooral ook veiligheid verkregen worden. Er is ontzettend veel mogelijk. Waarom wachten tot het echt noodzakelijk is als je er nu ook al plezier van kunt hebben? De vrijwilligers van het project Slim Wonen kunnen tips geven over aanpassingen in de woning. Dat kan zijn het weghalen van badkleedjes en het aanbrengen van een antislipcoating in de douche tot en met het op afstand openen van de voordeur. “Ik heb veel nieuwe dingen gehoord vanmiddag”, “erg informatief en goed opgezet” waren opmerkingen van de aanwezigen. Viveste overweegt om het wooncafé in het najaar te herhalen.

Een indruk van de bijeenkomst krijgt u in dit filmpje