woensdag, 12 oktober 2016 21:35

Van harte gefeliciteerd Gezinshuis ’t Huys!

Vandaag heeft het gezinshuis ’t Huys, gerund door Miriam en Frans Erlings, de Alliantie Award gewonnen. Het gezinshuis in Houten neemt al tientallen jaren kinderen op voor lange of kortere tijd. De award gaat elk jaar naar een succesvolle innovatieve aanpak in de pleegzorg om als voorbeeld te dienen hoe je uithuisgeplaatste kinderen een stabiele en passende plek kunt bieden in een gezinsvorm. 

Nederland is helaas koploper in het plaatsen van kinderen in gesloten instellingen. Op dit moment zitten meer dan 3000 kinderen in een dergelijke situatie. Niet omdat ze iets strafbaars hebben gedaan, maar omdat ze ontregeld gedrag vertonen en niet te handhaven lijken. Ze zijn vaak nog erg jong en worden vaak meerdere keren in verschillende instellingen geplaatst. Met als gevolg nog meer beschadiging.

“Wat deze kinderen nodig hebben is maatwerk en dat zijn we gewoon gaan doen”, zegt Miriam Erlings. De prijs hebben ze gekregen voor hun onorthodoxe aanpak om werkelijk alles in het werk te stellen zodat kinderen niet meer terug hoeven naar een gesloten instelling. “We pakken de hand vast en laten niet meer los, zo kun je onze aanpak omschrijven”. De aanpak van het gezinshuis is intensief, kostbaar en vraagt veel van alle partners, waaronder de gemeente Houten. Aan de award is een geldprijs verbonden van €10.000,- die ingezet zal worden voor verder onderzoek en ontwikkeling om enthousiasme en inzicht van de aanpak in de pleegzorg in Nederland te vergroten. En vooral om er voor te zorgen dat ieder kind kind kan zijn.