woensdag, 14 januari 2015 16:04

Bierbrouwers uit Houten

Het maken van bier staat weer helemaal in de belangstelling. Waar we zo'n vijftig jaar geleden voornamelijk pils dronken, zijn andere biersoorten tegenwoordig goed verkrijgbaar en populair. In de jaren rond 1980 waren er nog zo'n 25 brouwerijen, overwegend de grote brouwerijen; nu zijn er zo'n 280.

De meeste van deze nieuwe brouwerijen zijn klein en leggen zich toe op het maken van speciaal bier. Zo ook in Houten. Hier hebben drie hobbybrouwers Jan, Jos en Kees de handen ineen geslagen en zijn ze samen, in 2007, het Houtens Brouw Collectief begonnen. Vanaf 2012 wordt onder de naam Brouwerij Hommeles bier voor de verkoop gemaakt.

Bier maken

Zelf bier maken is betrekkelijk eenvoudig, maar vereist wel reinheid en nauwkeurigheid. Van gerstemout (gekiemde en daarna gedroogde gerst) wordt een beslag gemaakt, die enkele uren warm staat te trekken (maischen). Daarna wordt deze met hop een uur gekookt. Vervolgens mag het gist z'n werk doen en alle suikers omzetten in alcohol en koolzuur. Dat duurt een paar dagen tot een week. Dan, in flessen doen, dop erop (bottelen) en enkele weken tot maanden laten rijpen.

Bij het drogen van de mout (eesten) krijgt de mout een kleurtje. Dit varieert van heel licht, net als de oorspronkelijke gerst, via allerlei amber en bruintinten tot zwart als pure chocolade. De kleur van de mout beïnvloedt de smaak, net als de temperatuur en de duur van het maischen. Bovendien zijn er vele verschillende hopsoorten, allemaal met hun eigen bitterheid en kruidigheid. Hier openbaart zich het vakmanschap van de brouwer om met deze vrijheden: mout, hop en temperatuurprofiel, precies de smaak te maken, die hij of zij hebben wil.

Brouwerij Hommeles

De brouwers van Brouwerij Hommeles gaan een stap verder op zoek naar verrassende smaakervaringen. Naast de basisingrediënten mout en hop, wordt er ook gewerkt met honing, kruiden, vruchten en zelfs pompoen. Zoveel mogelijk worden daarbij lokaal verkregen ingrediënten gebruikt.

Goede-RaatEen van de eerste bijzondere bieren van Brouwerij Hommeles is de Goede Raat, een licht bier met toevoeging van honing van de Houtense imkerij TwoBee. Net als de suikers van de mout worden ook de suikers van de honing vergist. Het bier is dus niet zoet, maar heeft wel een duidelijke nasmaak van honing.

Rat Ale Green HopsDe Rat Ale Green Hops is een ware smaakexplosie, veroorzaakt door het toepassen van verse hop. Normaal wordt hop eerst gedroogd voordat deze wordt gebruikt en daarbij gaan veel geur- en smaakstoffen verloren. Als je groene hop, vers van het veld gebruikt, blijft alle smaak behouden en komt in het bier terecht. De brouwers van Hommeles hebben speciaal voor dit bier een eigen hopveldje aangelegd, omdat hop nauwelijks meerin Nederland verbouwd wordt en groene hop niet verkrijgbaar is.

PapoenDe Papoen is een kruidig pompoenbier, naar Amerikaans voorbeeld, samen gebrouwen met het Epe Bier Collectief. En zoals de naam doen vermoeden, bij de bereiding van het bier is een stevige portie pompoen gebruikt.

Lokaties

De Houtense brouwers brouwen op diverse plaatsen. Elke maand wordt op zaterdag in houtzaagmolen De Ster in Utrecht gebrouwen. Hier is een volledig ingerichte cateringkeuken en kunnen partijen tot 80 liter gebrouwen worden. Inmiddels kennen de brouwers vele fans en gebruiken ze ook de faciliteiten van grotere brouwerijen, zoals de Leckere in de Meern (collegiaal met bierbrouwerij "de Eem") en de Sallandse Landbierbrouwerij in Raalte. In deze brouwerijen kan tot 3000 liter per dag gebrouwen worden.

Ondanks de forse hoeveelheid gebrouwen bier blijft het bierbrouwen vooralsnog een hobby. De opbrengst van de verkoop is genoeg om de onkosten te betalen en af- en toe een excursie te maken. Toch biedt het huidige succes van de brouwers, de groei van Hommeles en de lol van het hobby voldoende stof tot dagdromen over een eigen brouwerij binnen de grenzen van Houten.De bieren van Hommeles zijn in Houten te verkrijgen bij:

Meer over bier en brouwerij Hommeles

Stichting Houtens Brouw Collectief stelt zich tot doel het bevorderen en verrijken van de biercultuur in de provincie Utrecht. Dit doen ze onder meer door:

Jan Ausems is daarnaast webmaster van de bierwebsite cambrinus.nl en actief bij pint.nl. Jos Eberson heeft ervaring in de horeca. Kees Volkers schreef onder andere het boek 'Wandelen over de Bierkaai', over de geschiedenis van de Utrechtse bierbrouwerijen langs de Oudgracht.

Meer in deze categorie: App-bouwer Piet Tunderman »