woensdag, 28 januari 2015 13:00

App-bouwer Piet Tunderman

Dat er in Houten bijzondere mensen wonen, dat wisten we wel. Maar ken je Piet Tunderman?

OnsHouten heeft een gesprek met hem gehad. Hij woont al een jaar of 10 in Houten. Toen ons te ore kwam dat hij een app gebouwd had voor android smartphones, dachten we een twintiger of dertiger te ontmoeten. Echter, Piet is de pensioengerechtigde leeftijd al ruimschoots gepasseerd.

Piet is in zijn werkzame leven altijd in de automatisering gewerkt geweest en heeft daar hoogte- en dieptepunten gekend. Hij heeft bij diverse ministeries verschillende projecten geleid en heeft een eigen bedrijf met meerdere personeelsleden gehad. Rond zijn vijftigste keerde het tij en moest hij zelfs zijn bedrijf opgeven.

Alsof dit niet erg genoeg was kreeg hij in 2004 een herseninfarct en kwam toen zelfs op de Intensive Care te liggen. Het infarct had verstrekkende gevolgen. Hij moest vrijwel alles weer aanleren en moest opnieuw uitvinden hoe hij zijn kennis en geheugen kon aanspreken.

piet1

Tijdens zijn lange revalidatietraject zag hij regelmatig dat zzp-ers in de zorg allemaal hetzelfde probleem hadden. Het kostte ze allemaal veel tijd en moeite om de tijdsduur van hun handelingen te registreren. Piet vond dat dit eenvoudiger moest kunnen. Tijdens zijn revalidatie had hij genoeg tijd om na te denken en oplossingen te vinden. Dit leidde uiteindelijk tot een briljant idee. Het moest een toepassing worden op de smartphone die je als zzp-er altijd bij je hebt. Piet had echter geen zin om zich te verdiepen in JAVA, C++, HTML5, etc. Dit zou hem teveel tijd kosten en hij vond ze ouderwets. Hij noemde ze programmeertalen uit de vorige eeuw. Na een lange zoektocht vond hij bij een Amerikaanse universiteit een moderne manier om zijn app te bouwen.

Met deze app kan een zzp-er op een heel eenvoudige manier met zijn smartphone de tijdsregistratie van zijn werkzaamheden bijhouden. Het is alleen maar een kwestie van een knop aanraken. Aan het eind van de week rolt er een overzicht uit dat gebruikt kan worden voor de administratie en de belastingdienst. Het leuke voor de zzp-er is dat de app helemaal gratis is. Alleen voor het overzicht vraagt Piet een kleine bijdrage; een fooi zoals hij dat zelf noemt. Want de waardering voor het product is voor hem het belangrijkste.

Ondanks dat hij moeilijk te been is en ondanks zijn hoge leeftijd blijft Piet alsmaar doorgaan. Hij beleeft de meeste lol aan het bedenken van oplossingen en verder ontwikkelen van zijn app. Zo is hij nu bezig om hem geschikt te maken voor een Android horloge. Waarmee hij de volgende keer op de proppen komt blijft een verrassing. Bij Piet weet je het maar nooit.

Meer informatie vindt je op de website www.tim4u2.nl