donderdag, 13 april 2017 07:50

Bouw zonnepanelen dak Houten, binnenkort van start!

Op korte termijn zal de nieuwe energiecoöperatie OnzeZon Houten het zonnepanelenveld op het steunpunt Houten van Rijkswaterstaat vlakbij de A27 gaan bouwen en exploiteren. Dit zonnepanelen dak zal bestaan uit maar liefst 1.584 zonnepanelen en wordt hiermee een van de grootste zonne-energie-coöperaties van Nederland.

OnzeZon Houten is een project dat wordt gerealiseerd door Green Energy Facilities BV in samenwerking met Rijkswaterstaat. Het wordt ondersteund door de Gemeente Houten. 

Wethouder Gemeente Houten, Michiel van Liere: “Dit project past uitstekend in onze eigen lokale visie op duurzame energie-ontwikkeling. Het levert aan 100 huishoudens energie en is een goed voorbeeld van samenwerking tussen verschillende partijen zoals Rijkswaterstaat en de Gemeente Houten. Het is een icoonproject zodat voor iedereen zichtbaar is dat zonne-energie een must is.”

De integratie van de zonnepanelen voor de overkapping van het steunpunt van Rijkswaterstaat vormt een nieuwe stap in duurzame zonne-energieopwekking. De zonnepanelen functioneren hierbij als dak van de stallingsruimte. Omwonenden kunnen collectief investeren in het zonnepanelenveld. 27.000 huishoudens, woonachtig in Houten, Bunnik en omgeving, krijgen de kans om te investeren in één of meerdere zonnepanelen. Hierbij wordt de zelf- opgewekte groene stroom verrekend met hun energierekening. Het project past in de fiscale postcoderoosregeling die het Rijk in het leven heeft geroepen om het voor groepen interessant te maken zelf duurzame energie op te wekken.

Oorspronkelijk zou het zonne-energie project worden uitgevoerd door energiecoöperatie SamenZon Houten, opgericht door E.ON. E.ON heeft echter onlangs aangegeven dat het ondersteunen van de coöperatie niet meer binnen de bedrijfsvoering past en zich daarom teruggetrokken. De afgelopen tijd is intensief gezocht naar een oplossing om het zonne-energie project toch door te laten gaan. Dat is gelukt. Green Energy Facilities BV, neemt de rol van E.ON over en heeft de coöperaties OnzeZon Houten en OnzeZon Baarn opgericht.
Hans Miete, Oprichter OnzeZon Houten en eigenaar van Green Facilities BV: “Mijn stellige overtuiging is dat de zonne-energiecoöperaties zowel in Houten als in Baarn, mooie en kansrijke projecten zijn. Het rendement voor de leden wordt veel hoger en ook de voorwaarden voor de coöperatie zijn uitstekend. Het doel is om al in april te starten met de voorbereidingen om in juli de energie installatie te kunnen opleveren.”

Over Onze Zon

Het plaatsen van zonnepanelen is normaal gesproken niet voor iedereen weggelegd, zoals appartement eigenaren of huurders. Maar met OnzeZon, is het voor alle inwoners in Houten, Baarn of omgeving, voortaan mogelijk om zelf zonne-energie op te wekken. Door aspirant lid te worden van OnzeZon, maken bewoners deel uit van een lokale energie-coöperatie die groene stroom gaat opwekken. Hiermee leveren zij samen met hun buurtbewoners een actieve bijdrage aan het verduurzamen van hun woongebied en zijn zij samen eigenaar van de zonne-energie installatie. Instappen kan al vanaf €350 euro. Leden van SamenZon Houten kunnen overstappen naar OnzeZon Houten tegen een aantrekkelijk overstapaanbod.

Onze Zon zal de bouw van de reeds geplande zonnepaneleninstallaties op de steunpunten van Rijkswaterstaat zo snel mogelijk laten uitvoeren. Naast de daken van zonnepanelen worden de steunpunten in Houten en Baarn opgetrokken uit duurzame, onderhoudsarme materialen, zoals houten spanten en recyclebaar beton. OnzeZon Houten, met ondersteuning van de ervaren coöperatie Zon op Nederland, zal zorgen dat de bouw van de zeer innovatieve zonne-paneleninstallatie dit voorjaar van start gaat en nog deze zomer zonnestroom gaat produceren.

Voor meer informatie: www.onzezon.nu