maandag, 05 november 2018 15:44

Koninklijke onderscheiding voor statenlid Gijs van Leeuwen

ls blijk van waardering voor zijn lange politieke staat van dienst ontving SGP-statenlid Gijs van Leeuwen vandaag een koninklijke onderscheiding.

Vanaf nu mag Van Leeuwen zich 'lid in de Orde van Oranje Nassau' noemen. Gijs van Leeuwen kreeg de onderscheiding bij zijn afscheid van Provinciale Staten van Utrecht. Van Leeuwen is sinds mei 2018 wethouder van de gemeente Zaltbommel. Deze functie bleek lastig te combineren met het statenlidmaatschap. ”Agenda-technisch ben ik niet meer in staat om de combinatie van beide in stand te houden”, legt Van Leeuwen uit. “Ik heb het erg naar mijn zin gehad in de Staten, maar er kwam een mooie kans voorbij. Wethouder in de prachtige gemeente Zaltbommel. Dertien kernen, stad en platteland. Wat wil je nog meer.”

Gijs van Leeuwen begon zijn politieke carrière in 1989 als commissielid bij de gemeenteraad van Houten. Van 1994 tot en met 2015 was hij in diezelfde gemeente raadslid. Vanaf 2015 nam Van Leeuwen plaats in de Utrechtse statenzaal. “Gijs van Leeuwen is een scherp debater die bij zijn lidmaatschap van Provinciale Staten direct fractievoorzitter werd”, vertelt de commissaris van de Koning, Willibrord van Beek. “Hij heeft de SGP-fractie in de provincie Utrecht een duidelijk profiel gegeven.”