woensdag, 13 maart 2013 07:45

Chill Auti Café: uitgaan op de manier die jou past

“Uitgaan, zoals ieder ander? Dat zit er voor jongeren met autisme niet echt in’’, begint Edith de Meij. ekker chillen, zonder veel drukte of harde muziek: waar vind je dat? Nergens? Waarom organiseren we dat dan zelf niet? Jongerencentrum Enter zou prima geschikt zijn. Dus’ is er op 23 maart het eerst Chill Auti Café.

Edith kwam bij haar vrijwilligerswerk voor het Autisme Informatie Centrum in contact met een vergelijkbare activiteit in Woerden. Ze zag meteen mogelijkheden.
Vaak denk ik: hoe krijg ik mijn eigen zoon weg achter de computer? Hij is daar erg tevreden mee, maar ik gun hem ook andere dingen. Net als iedereen van zijn leeftijd. Jongeren met autisme voelen zich in het gewone uitgaansleven al snel niet op hun plek. Zeker niet als er een massa prikkels op hen afkomt. Zij hebben behoefte aan structuur. Wat zou het mooi zijn hen zoiets te kunnen bieden op een plek waar ze weten dat ze met gelijken zijn.
In overleg met haar vriendin Alexandra –eveneens moeder van een zoon met autisme- gingen ze aan de slag. Knoopten gesprekken aan met Jessica en Daphne van het jongerencentrum van vanHouten&co. Ook iemand van MEE, die ondersteuning biedt bij iedereen met een beperking of chronische ziekte, was aanwezig bij het gesprek.

Zij waren meteen heel enthousiast, maar vroegen zich af waarom jongeren met autisme apart zouden moeten chillen? Dat kostte dus een aantal gesprekken met voorlichting over autisme en dat leidde zeker tot meer begrip. Nu kunnen wij het wel uitleggen, maar het belangrijkste is om het zelf te ervaren. Aan een jongere met autisme zie je meestal niets. Mijn zoon doet ook gewoon tweetalig VWO. Daardoor bestaat het gevaar dat je deze jongeren overvraagt.

In januari hoorden Edith en Alexandra dat ze mochten starten. We zien er erg naar uit’’, vervolgt Edith. et is voor mij een ideaal, waar ik heel enthousiast over ben. Een droom die uitkomt. We zijn nu volop bezig het in Houten bekendheid te geven. Kranten benaderen, organisaties, Omroep Houten. De eerste keer zitten we wellicht niet vol: er is ruimte voor ongeveer twintig ‘chillers’. ar zoiets moet groeien. Na vier avonden gaan we evalueren. Voldoet het aan de behoefte? Kunnen de jongeren voldoende hun eigen inbreng geven? Want dat is de opzet: voor en door jongeren. Laat ze maar met ideeën komen.

Elke avond –op 23 maart, 27 april, 25 mei en 22 juni wordt er een activiteit aangeboden. De rest vullen de jongeren zelf in. Aanmelden vooraf is noodzakelijk, gezien de beperkte ruimte. Aanvang: 20:00 uur. Entree: 5 euro. Drankmunten 1,80 euro. Kijk voor meer info op: www. chill. auticafe. com.

Read more http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/maart/13/chill_auti_cafA_uitgaan_op_de_manier_die_jou_pas