donderdag, 29 augustus 2019 20:36

Sportmixlessen voor kinderen met autisme

In oktober start Corine Visser in samenwerking Sportpunt Houten weer een reeks van 25 lessen van de Sportmix voor kinderen met autisme. Corine Visser is vakleerkracht en orthopedagoog en nam het initiatief voor dit sportaanbod.

Lekker bewegen en sporten op school of op de sportclub is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS) vinden dit vaak niet leuk. Zij hebben behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. De meeste sportactiviteiten zijn alles behalve gestructureerd en voorspelbaar. Vanwege de problemen in de alledaagse communicatie met leeftijdgenoten en overprikkeling, onthouden kinderen met autisme zich sneller van fysieke activiteiten. Dit heeft consequenties voor de motorische ontwikkeling, de eigen gezondheid en participatie in de maatschappij.

Toch geven kinderen met autisme aan behoefte te hebben aan sportactiviteiten. Met duidelijke regels en in een gestructureerde en veilige omgeving kan een kind met autisme goed aanhaken op de sportclub en in de gymles. De belangrijkste voorwaarde van een positieve bijdrage door sport is plezier. Kinderen moeten weer het plezier in bewegen en sport (terug)krijgen. Vaste structuren binnen activiteiten, niet te veel regels, herhaling en rust tussendoor is waar deze kinderen behoefte aan hebben. Dat probeert Corine Visser tijdens de sportmix lessen te realiseren voor de kinderen.

Het doel van de sportmix lessen is weer plezier krijgen in sport, werken aan de motorische ontwikkeling en samen met de kinderen de stap naar de sportclubs maken. Daarbij worden ook trainers van de verschillende sportorganisaties uit Houten betrokken en begeleid.

Tijdens de sportmix lessen wordt vanuit een basisrust en basisveiligheid de ontwikkeling van deze kinderen bevorderd binnen bewegen en sport. Zo ervaren deze kinderen ook dat sporten leuk is! De kinderen sporten met elkaar in een groepje van 8 kinderen in de leeftijd tussen 7 en 12 jaar. De kinderen doen allemaal verschillende sporten en spelletjes met elkaar, zodat ze actief en veelzijdig leren bewegen. Daarnaast wordt gewerkt aan een aantal sociale vaardigheden dat nodig is in de sport. Denk aan omgaan met winst en verlies, samenwerken, elkaar helpen, aanmoedigen en wachten op de beurt. De lessen zijn op vrijdagmiddag van 16.00-16.45 uur en starten in oktober.

Geïnteresseerd in deelname voor uw kind? Neem contact op met Sportpunt Houten voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..