maandag, 02 september 2019 17:32

Jongeren in Houten gaan tinderen voor het klimaat

In een paar swipes meepraten over het klimaatprobleem en duurzame energie? In Houten en elf andere Utrechtse gemeenten kan dat binnenkort.

In september start daar een campagne waarin de mening van jongeren centraal staat. Via de online tool Swipocratie krijgen zij diverse klimaatdilemma’s voorgelegd  én kunnen ze aangeven wat ze willen veranderen aan hun eigen gedrag.

Watt Nou!
Swipocratie is onderdeel van het project ‘Watt Nou! Jongeren over energie’. Dit is een initiatief van 12 gemeenten, de provincie Utrecht en de NMU om de visie van jongeren, in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, actiever te betrekken bij de lokale energiedialoog. Houten is één van de gemeenten waar deze campagne van start gaat. Verschillende activerende filmpjes op social media en een postercampagne gaan de jongeren gericht stimuleren om hun mening te geven in de online tool Swipocratie.

Geef jongeren een stem
Jongeren zijn vaak weinig hoorbaar in de discussie rond duurzaamheid, terwijl het vooral over hún toekomst gaat. Veel jongeren hebben wel degelijk een stevige visie, maar die komt pas boven tafel als ze op de juiste manier worden benaderd. Via Swipocratie kunnen ze op een gemakkelijke, snelle en laagdrempelige manier hun mening geven door alleen maar te swipen. Een soort Tinder dus, maar dan met opties tegen klimaatverandering. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de vraag voorgeschoteld: “Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?” En: “Wat heb je liever in jouw gemeente: 10 hectare zonnepanelen in het weiland of 1 grote windmolen?”. 

Uitkomsten & Live sessies
De communicatiecampagne gaat in Houten op 2 september van start, met video's die worden verspreid via Facebook en Instagram en posters in o.a. scholen en bij lokale clubs. Zodra alle resultaten binnen zijn volgt dit najaar ook nog een bijeenkomst met belangstellende jongeren. Samen gaan zij aan de slag met een concreet plan om Houten te voorzien van duurzame energie. De gemeenten nemen dit 'bod van jongeren' en de uitkomst van Swipocratie vervolgens mee in het debat rond de energietransitie – de overgang van fossiele naar duurzame energie.