donderdag, 10 oktober 2019 09:38

Groene Vlag voor duurzame basisschool de Zevensprong

Basisschool De Zevensprong kreeg deze week de Groene Vlag uitgereikt. Dit is de eerste Houtense basisschool die dit internationale keurmerk voor duurzame scholen krijgt.

Na een toespraak van Marian de Haan, directeur van De Zevensprong en wethouder Hilde de Groot, namen de leerlingen van het Eco-team de Groene Vlag in ontvangst.

Het Eco-team van basisschool De Zevensprong heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het thema duurzaamheid. Het Eco-team bestaat uit bovenbouwleerlingen, ouders en leerkrachten. Samen zetten ze duurzame ontwikkeling in gang én houden ze die ontwikkeling in beweging. Heel zichtbaar zijn de afvalbakken voor gescheiden afval. De afvalbakken zijn aangeboden door de gemeente Houten. Er is een wilde bloementuin voor vlinders en bijen gecreëerd mede door een subsidie van 1.000 euro van Groen aan de buurt. Ook is er meer groen in de lessen gekomen.
De Zevensprong gebruikt daarbij de buitenlessen van BuitenWijs. Dankzij de methodiek van Eco-Schools worden steeds nieuwe thema’s aangepakt met acties en lesprogramma’s. Deze krijgen vervolgens een vaste plek in de lessen. Daardoor weten leerlingen goed hoe zij duurzaam kunnen handelen én waarom dit belangrijk is.

Alle leerlingen verzamelden zich woensdag op het schoolplein, waar de Groene Vlag direct na ontvangst in top gehesen werd door het Eco-team en wethouder Hilde de Groot. Onder aanvoering van twee leerlingen rapten alle kinderen en aanwezige ouders de eco-rap. Ook plantte elke leerling een bloembol in de wilde bloementuin, speciaal voor vlinders en bijen. De bloembollen werden aangeboden door het IVN Nieuwegein/IJsselstein e.o..

Directrice Marian de Haan is trots op het gezamenlijke resultaat van leerlingen, leerkrachten en ouders. De Groene Vlag is een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg en op termijn een tweede Groene Vlag te behalen. BuitenWijs heeft het Eco-team van De Zevensprong begeleid.

Ga ook voor die Groene Vlag!
BuitenWijs denkt dat er meer basisscholen in Houten, Nieuwegein, IJsselstein en Lopik zijn die stappen willen zetten in duurzame ontwikkeling en dat Eco-Schools hierbij een goede leidraad is. Wil jouw school dit ook? Laat het weten aan Kees van Wegen: 06-12611382 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Groene Vlag is hét internationale, VN-erkende keurmerk voor duurzame scholen. Wereldwijd doen meer dan 25.000 scholen in 63 landen, waaronder China en de VS, mee aan Eco-Schools. Eco-Schools is één van de vijf programma’s van FEE, de Foundation for Environmental Education. FEE-Nederland beheert o.a. ook de Blauwe Vlag voor schone stranden en jachthavens en de Green Key voor duurzame bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche.